Det er nesten frekt å spørre daglig leder Ola Nygaard i Fosen Ventilasjon AS om det er mye gjennomtrekk i arbeidsstokken hans. Men det er det absolutt ikke, forsikrer han, og setter pris på den dårlige vitsen. Folk trives her og det er lavt sjukefravær. Dessuten gir fornøyde kunder trygge arbeidsplasser.

Godt for lungene og hodet

Hvor viktig er det egentlig med ventilasjon? Holder det ikke bare å fyre for kråka og hive gode penger rett ut av vinduet? Ikke akkurat, sier de som har greie på det. Selv om vi ikke ser lufta som går ut og inn, er det viktig at det vi trekker inn i lungene er rent og at den inneholder nok oksygen til at lungene – og ikke minst hodet – skal kunne jobbe godt.

En person trenger daglig (avhengig av vekt) 1 kilo mat, 2 kilo væske og 15 kilo luft. Da sier det seg selv at kvaliteten på det vi skal puste inn er meget viktig for at vi skal fungere bra.

– Vi ønsker å tilby et sikkert arbeid for dem som jobber for oss. Eller sammen med oss, om du vil.

Kompetanse trumfer alt

Fosen Ventilasjon AS ble stiftet høsten 2004 etter en fusjon mellom Ventilasjonsteam AS (stiftet i 1995) og Ingeniørfirmaet Ibtech (stiftet i 1986).  Nå kan de spre over 30 års kompetanse over anbudene de er med på. I en bransje hvor det er viktig å vinne anbud, er kompetanse et vinnerkort.

I dag er det 21 kompetente ansatte i firmaet.

– Vi er en forholdsvis stor arbeidsplass i vår region, sier Ola og holder ut armene som for å vise størrelsen.
– Vi ønsker å tilby et sikkert arbeid for dem som jobber for oss. Eller sammen med oss, om du vil.

Lærlinger er viktig for firmaet og samfunnet

Når det gjelder rekruttering av nye medarbeidere, er det noe de kontinuerlig jobber med. Spesielt lærlinger ønskes velkommen med åpne armer. Å tilby lærlinger muligheten til å skaffe seg praktisk erfaring samt lære seg faget er meget viktig.

– Ja, det er det. Å tilby lærlingeplasser innebærer ikke bare det at de skal lære seg selve faget. Lærlingene skal også lære seg arbeidsmoralen og etikken som vi har her i bedriften.
– Så det er ganske mye arbeid med dem før de er selvgående fagfolk. Det er viktig at vi lærer opp nye folk i vår «ånd». Men rekruttering er ikke så enkelt. Det er få skoler som tilbyr blikkenslagerfaget og da blir det få lærlinger. Det er flere av lærlingene som har vært hos oss som opprinnelig startet på rørleggerlinja. Men innen byggfaget kan de fleste omskoleres til å bli bra ventilasjonsmontører. Den gjengen vi har i dag er vi skikkelig stolte av!

– Er det vanskelig å tjene penger i denne regionen, Ola?– Nå spør du om bedriftshemmeligheter, men svaret er tja. Vi har gjennom årene opparbeidet en bra egenkapital basert på sunn og god drift.

Skal være den foretrukne

Dette stemmer jo bra med visjonen til Fosen Ventilasjon AS, som blant annet sier at de skal være «… den foretrukne tjeneste- og vareleverandøren innen inneklimafaget i det markedsområdet som vi opererer innenfor».

– Når og hvorfor begynte du i faget, Ola?
– Jeg var ferdig på gymnaset, som vi sa før – tok grunnfag matematikk på universitet. Hadde sansen for tall, så ingeniørhøyskolen i Trondheim kom opp som et alternativ. Litt tilfeldig, men sånn ble det. Og det er jeg glad for.

Regionalt beiteområde

Fosen Ventilasjon AS er en lokal arbeidskraft i et regionalt arbeidsterreng. Det mest eksotiske innslaget i arbeidsstokken er en VVS-ingeniør fra Island. Eller ei ingeniør, for dette er ei faglig kjempedyktig jente fra sagaøya.

– Er det vanskelig å tjene penger i denne regionen, Ola?
– Nå spør du om bedriftshemmeligheter, men svaret er tja. Vi har gjennom årene opparbeidet en bra egenkapital basert på sunn og god drift.

Krever mye – gir mye

Firmaet har omsatt for ca. 390 millioner siden fusjonen i 2004. Det står det respekt av. Godt over 25 millioner i året. Spør du noen av de ansatte om det er noen som stiller krav her i bedriften, får du nok et kontant JA til svar. Skal du være en av de ledende VVS-entreprenørene i regionen, så må du levere bra vare.

– Vi stiller jo krav til de ansatte og forventer at de strekker seg for å møte kundenes ønsker og behov. Samtidig er vi bevisste på at dette må gå begge veier. Når arbeidstakerne er fleksible, må også bedriften behandle sine ansatte likedan. Det er viktig for å få folk til å trives.

Ola Nygaard i Fosen Ventilasjon kikker i kamera

Jobb utenfor kommunen

Selv om det dukker opp interessante jobber i Bjugn/Ørland-regionen oftere enn nå og da, må du utvide arbeidshorisonten litt. Mange av oppdragene kommer fra andre steder i Midt-Norge. Fosen Ventilasjon AS har markert reviret sitt fra Aure til Namsos.

– Men primært jobber vi på Fosen, i tillegg til Hitra og Frøya.

Ola røper også at de samarbeider forholdsvis tett med andre fosenentreprenører når oppdragene krever det. Det er store fordeler i at bedriftene kjenner til hverandre. Produksjonen på byggeplassene går raskere og mer «smertefritt» når håndverkerne er kjent fra før.

Mens vi snakker om andre jaktterreng for firmaet, kommer vi også inn på en av Olas store interesser; jakt på elg, hjort og rådyr. Tipper det ikke er mye ekko i fryser’n hjemme hos familien til Ola. Og med tre unger, så er det jo en del munner å mette. Og når Ola ikke jakter på dyr i skauen, så jakter han poeng på håndballbanen. For der er han trener.

– Nok å drive med, Ola?
–He-he … ja, jeg liker det.
– Noen ekstra store jobber å vise til?
– Ja, blant annet det nye lakseslakteriet til Lerøy Midt AS på Jøsnøya på Hitra som ble ferdig sommeren 2018 går nok inn i den kategorien. 13,5 millioner er en forholdsvis stor kontrakt for vår del.

Amerikansk spenning …?

– Til slutt, Ola. Ser du på amerikanske filmer?
– Ja … jeg gjør jo det. Hva tenker du på?
– Jeg lurer på hvor vanlig det er at skurken eller rømlingene stikker opp i ventilasjonsanlegget.
– He-he – ikke vanlig, he-he. Men det skaper jo litt spenning.

Ellers er det nok spenning i hverdagen. Fosen Ventilasjon AS har nettopp tatt i bruk nyrenoverte lokaler på Reitan i Ervika. Det er brukbare prosjekter som er under utførelse, noen under oppstart og noen som kommer etter hvert.

Markedet ser like fint ut som en uåpnet Twist-pose. Her er det mye på gang …

Vi i Bjugn Sparebank vet hva bedrifter trenger ...