1600 høner slutter ikke å verpe selv om det er koronakrise. Så da hovedkunden i Trondheim måtte melde pass, klekket ekteparet Lise og Aksel Jakob Hovde ut en kriseplan og startet en «eggende» kampanje på Facebook. Og ørlendingene var ikke vonde å be.

Det er fortsatt ikke helt enighet rundt om egget kom før høna eller motsatt, men det som er helt sikkert er at eggene til hønene på gården til Lise Haukaas Hovde (66) og Aksel Hovde (68) på Ørlandet er av svært god kvalitet og var sterkt etterspurt også før koronakrisen traff landet med stor kraft.

– En av årsakene til suksessen er at nok at vi produserer bærekraftig og økologisk, og at vi leverer egg med god kvalitet.

Økologiske egg til Michelin-restaurant

Årlig klekkes det nærmere 50.000 egg på gården, som ekteparet har drevet i over 20 år ved siden av jobben som henholdsvis lærer (Aksel Jakob) og logoped (Lise). Etter at de ble pensjonerte fra sine opprinnelige yrker har duoen drevet eggproduksjon på heltid, med solide kunder i Trondheim; som Scandic Nidelven, Michelin-restauranten Credo og St. Olavs Hospital, i tillegg til blant annet Ørland flystasjon.

– En av årsakene til suksessen er at nok at vi produserer bærekraftig og økologisk, og at vi leverer egg med god kvalitet. Blant annet har vi tilrettelagt maksimalt for at hønene skal få bevege seg fritt både inne og ute, og fôret er også økologisk, forteller «hønemor» Lise.

Det er nemlig tre ulike driftsformer innen eggproduksjon: Den vanligste er at hønene oppholder seg i såkalte miljøbur og fores med konvensjonelt fôr. I tillegg er det frittgående drift der hønene går fritt innendørs i store rom og får vanlig fôr, mens den tredje driftsformen er økologisk. Her går hønene fritt både inne og ute, og fores med økologisk fôr uten sprøytemidler eller genmodifisering. I tillegg må man være godkjent av Debio for å kunne kalle eggene økologiske.

Tett hotell-samarbeid

Hos den aller største kunden; Scandic Hotell Nidelven i Trondheim, er de så fornøyde med samarbeidet med Brekstad-ekteparet at de har lagt inn følgende beskrivelse i deres egen hotell-bok: «Den økologiske gården på Brekstad har levert egg til hotell Nidelven i fire år, og hvert år møter de kjøkkensjefen for å avgjøre hvor mange egg som trengs – og dette avgjør hvor mange høner som skal få bo på gården det kommende året. Det må vel være selve definisjonen på et tett samarbeid?»

Men så dukket altså koronaen opp og hotellet måtte stenge det meste av virksomheten fra midten av mars. Dermed var det naturlig nok heller ikke behov for eggene fra Brekstad.

– Faktisk var interessen så stor at vi nå selger like mye egg på denne måten som det vi brukte å levere til storhotellet.

«Eggende» Facebook-kampanje

Da ble god råd dyre for Aksel Jakob og Lise, som aldri før hadde hatt behov for å markedsføre gårdseggene sine.

– Nei, jungeltelegrafen hadde jo gjort markedsføringsjobben for oss, men nå måtte vi tenke helt nytt for å unngå å slakte ned hele besetningen og kaste både masse egg og fôr, forteller Lise, som noen dager senere fikk et tips om å starte en aldri så liten Facebook-kampanje for å få solgt eggene.

– Vi driver jo en liten gårdsbutikk ved siden av eggproduksjonen. Så vi postet på Facebook at kortreiste og økologiske egg kunne kjøpes til redusert pris, nærmere bestemt tre brett for prisen av to, og hentes ved gårdsbutikken i smittevernkontrollerte former, forteller 66-åringen.

Og den enkle, men tydeligvis veldig «eggende» kampanjen på Facebook, førte til at salget tok helt av.

– Ja, det ble veldig mange hyggelige meldinger på Facebook samt en rekke trivelige besøk og samtaler utenfor gårdsbutikken. Faktisk var interessen så stor at vi nå selger like mye egg på denne måten som det vi brukte å levere til storhotellet. Det kom til og med en rekke henvendelser fra private i Trondheim som lurte på om vi kunne levere egg hjem til dem. I tillegg selger vi som før på Coop-butikken på Brekstad og hos Reins Kloster i Rissa, opplyser Lise, som er utrolig imponert av ørlendingene som har støttet opp om det lokale gårdsbruket og eggsalget.

Roser Ørlendingene

– Det er jo de som fortjener ros og all honnør i denne saken. Til og med våre nærmeste konkurrenter støttet opp om salget, sier gårdbrukeren som håper og tror at korona-krisen har fått folks øynene enda mer opp for lokale, kortreiste og bærekraftige matprodukter.

Rett før krisen ble flere av matprodusentene på Fosen med i det som heter REKO-ringen, som er en enkel distribusjonsmodell for matvarer. REKO-ringen fungerer som en kontaktplattform mellom matvareprodusenter/gårdbrukere og forbrukere i nærområdet. Ordningen skal sørge for at lokal mat blir lettere tilgjengelig for kundene og bidra til at produsenten kan selge varene sine effektivt uten mellomledd.

– Her på Fosen rakk vi bare å gjennomføre én slik bestillingsrunde før koronakrisen satte inn, men i slutten av april er REKO-ringen i gang igjen. Så da håper jeg at flest mulig også slutter opp om dette gode, lokale og bærekraftige tiltaket, sier Lise Haukaas Hovde på Brekstad.

– Til og med våre nærmeste konkurrenter støttet opp om salget, sier gårdbrukeren, som håper og tror at koronakrisen har fått folks øynene enda mer opp for lokale, kortreiste og bærekraftige matprodukter.