I fjor opplevde Fosenregionen en økning i turisttrafikken fra utlandet med over 30 prosent. Den økningen har koronakrisen satt en effektiv stopper for. I påvente av at grensene skal åpnes for fullt, har Ørland kommune relansert reiselivsportalen www.orland.no for å lokke flere norske turister på kortreist ferie til kommunen.

Fosenhalvøya har nemlig merket en sterkt stigende interesse fra utenlandske turister de siste årene. Økningen på hele 30 prosent i 2019 er en god del høyere enn både landet for øvrig og Trøndelag samlet sett.

De fleste utenlandske turistene som besøker Ørland kommer fra Tyskland, Tsjekkia og Slovakia, men da koronakrisen traff Norge med full kraft, var det selvsagt også full stopp for tilreisende til Fosen og Ørland fra disse landene.

I 2019 opplevde Fosenregionen en økning i turisttrafikken fra utlandet med over 30 prosent.

Revitaliserer reiselivsportalen

Næringsministeren gikk tidlig ut og oppfordret nordmenn til å feriere i eget land, og det ble tatt en rekke initiativ for å hjelpe norsk reiseliv med å markedsføre seg nasjonalt. I Ørland kommune har de nå tatt egne grep for å få flere nordmenn til å komme på kortreist ferietur denne sommeren. Blant annet har altså reiselivsportalen www.orland.no fått et helt nytt, visuelt uttrykk og langt mer omfattende innhold.

Vi har snakket med fire sentrale personer og aktører i Ørland om reiselivssatsingen i kommunen og om Ørland som turistattraksjon, nærmere bestemt leder av det kommunale foretaket Roret; Hanne Falstad, biblioteksjef Hanne Tøfte, fagleder i historie Daniel Johansen og leder for bedriftsmarked i Bjugn Sparebank, Morten Bertelsen.

– Målet med vår «nye» reiselivsportal er å kunne presentere Ørlands flotte og varierte natur og formidle og markedsføre unike opplevelser fra hele kommunen. Det er blant annet utviklet en rekke nye opplevelsespakker som vi nå skal videreutvikle kontinuerlig. Natur og historie er stikkordene her, og vi opplever allerede nå stor pågang med blant annet fulle campingplasser og mange deltakere på historiske omvisninger på Austråttborgen, forteller Hanne Falstad, leder av det kommunale foretaket Roret, som har ansvar for arbeidet med idrett, kultur og reiseliv.

Et godt alternativ til utlandet

Og når vi snakker om reiselivstilbud og muligheter på Ørland så dreier det seg om alt fra sykkelturer, bademuligheter, klatring, dykking, fuglesafari, kajakkturer, gapahuksafari og fisketurer, til historiske vandringer, jagerfly-observering, kunstopplevelser og rocke- og bluesfestivaler.

– I stedet for å klatre på Mont Blanc kan du utfordre kroppen i Fosen-alpene, og du kan helt fint bytte ut sykkelferien i Danmark med enda flottere sykkeltur-landskap på Ørland. Og i stedet for en historisk vandring i Roma kan du rusle rundt i Austrått-området og bivåne en herregård med røtter tilbake til 1000-tallet og et slott fra 1600-tallet, eller du kan inspisere gravrøyser på Valseidet fra jernalderen og ekte vikinggraver på Opphaug, reklamerer en entusiastisk Roret-sjef.

– I tillegg til turister så ønsker vi også å få flere innflyttere til Ørland. Vi har blant annet arbeidet tett sammen med Forsvaret for å motivere og informere de ansatte på flybasen i Bodø om alle fordelene med å bo og jobbe i Ørland kommune, slik at de virkelig ønsker å være med på flyttelasset til Ørland flystasjon, som nå er landets eneste kampflypass, opplyser Falstad.

Naturen i Ørland inviterer til friluftsaktiviteter året rundt.

Sykling, klatring og fisking

I markedsføringen av Ørland overfor norske turister påpekes det at; «Naturen i Ørland inviterer til friluftsaktiviteter året rundt: Fra de ytterste holmer og skjær til fjellområder som Rusaset med rik anledning til friske opplevelser. I tillegg kommer et flott og spennende nett med turstier i herregårdslandskapet ved Austrått.»

Og på orland.no beskrives sykkelmulighetene på følgende måte: «Ved å sykle i Ørland om sommeren opplever du et fantastisk lys. Flatt terreng og stor variasjon i landskapet gjør at Ørland er som skapt til å utforskes fra et sykkelsete. Her kan du oppleve kontrastfylt natur i sakte fart. Underveis kan du om sommeren besøke historiske Austråttborgen, krigshistorie på Austrått fort og man kan sykle innom Romstad gård og smake lokalprodusert mat.»

Tar vare på turister og innflyttere

Men det er ikke bare natur, historie og mange aktivitetstilbud som gjør at tilreisende og innflyttere setter pris på å komme til Ørland.

– I tillegg til naturen så er det ikke minst folket på Ørland som gjør at både turister og innflyttere trives her, sier biblioteksjef Hanne Tøfte, som vet hva hun snakker om.

Hanne, som opprinnelig er fra Elverum, ble det hun beskriver som «tvangsflyttet» fra Østfold til Ørland for syv år siden, da hennes da forsvarsansatte mann måtte bytte base. Og den «tvangsflyttingen» er hun glad for den dag i dag.

– Mannen min har sluttet i Forsvaret, men vi har ingen planer om å flytte tilbake av den grunn, påpeker Hanne.

– Jeg ble bedre kjent med lokalbefolkningen her oppe i løpet av en måned enn jeg gjorde i løpet av syv år da jeg bodde i Østfold. Det er så trivelige folk her oppe, gjestfrie mennesker som både liker og er godt vant med å ta hånd om innflyttere og besøkende. Jeg har også bodd i Lofoten, og på mange måter minner både landskapet og folkene her meg om Lofoten. Så kanskje vi skal markedsføre oss som mini-Lofoten heretter? Men det viktigste er uansett at man ikke trenge å dra så langt for å få flotte opplevelser, sier biblioteksjefen.

Trekkfuglenes rasteplass

Hennes kollega Daniel Johansen kan mistenkes for å være vel så opptatt av de som bodde på Ørland for lenge siden, som av de som bor og lever her i dag. Han er nemlig fagleder i historie ved Roret KF, og med en doktorgrad i kunsthistorie har vi en mistanke om hva han vil fremheve med Ørland.

– Ja, området har jo en helt unik historie med bosetting fra 500 til 1000 år før Kristus, og vi har jo til og med hatt kunstnere som Hannah Ryggen boende her. Samtidig må jeg også trekke fram det helt fantastiske fuglelivet her oppe. Ørland er med sine rike jordbruks- og havområder både en fantastisk rasteplass og en skikkelig «pølsebod» for alle trekkfuglene som er på vei nordover, sier Daniel.

– Ørland er med sine rike jordbruks- og havområder både en fantastisk rasteplass og en skikkelig «pølsebod» for alle trekkfuglene som er på vei nordover.

Portalen til Trøndelag

Når det gjelder historien og årsaken til at Ørland ble et maktsentrum, forklarer faglederen dette med den geografiske beliggenheten ved innseilingen til Trøndelag.

– Dette har vært selve porten inn til Trøndelag i mange tusen år, noe som også har medført at Ørland alltid har vært veldig militærstrategisk viktig. Det resulterte også i at vi nå kan skilte med historiske attraksjoner som Austråttborgen, der «Fru Inger til Austrått» blant annet bodde, påpeker historikeren.

Og på Austrått har man også selve renessanseslottet, som ble bygget av kansler Ove Bjelke og innviet i 1656.

Vikinggraver og vevkunst

– Vi må også nevne alle de store gravrøysene som er fra helt tilbake til jernalderen og vikingtiden. Dette er blant de aller største gravrøysene i Norge. Blant annet skal vikinghøvdingen «Jernskjegge» – Skjegge Asbjørnson – ligge begravet i den store gravrøysa på Opphaug, forklarer Daniel Johansen.

– Også i ettertid har den strategiske beliggenheten gjort området attraktivt i forsvarssammenheng, med etablering av mange kystbatterier i forbindelse med 2. verdenskrig og en påfølgende etablering av en egen militær flystasjon og NATO-base, forteller kunsthistorikeren, som selvsagt også sterkt vil anbefale et besøk på Hannah Ryggen-senteret, der man kan beskue den internasjonalt anerkjente vevkunstnerens verker. Ryggen, som døde i 1970, bodde mesteparten av sitt skapende liv på Ørland.

– Reiselivet er en svært viktig næring for Ørland, en næring som skaper store ringvirkninger for hele samfunnet.

– Reiselivet skaper store ringvirkninger

Leder for bedriftsmarked i Bjugn Sparebank, Morten Bertelsen, syns det er veldig gledelig at interessen for Fosen og Ørland som reisemål for utenlandske turister nærmest har eksplodert de siste årene. Han har stor tro på at man nå også skal greie å lokke til seg flere norske besøkende og feriegjester til området.

– Reiselivet er en svært viktig næring for Ørland, en næring som skaper store ringvirkninger for hele samfunnet. Tidligere var det ofte en fin «attåt»-næring for bønder og andre yrkesgrupper, men nå står næringen trygt og støtt på egne ben, sier Bertelsen, som også trekker fram natur og historie som de to viktigste faktorene for reiselivet i området.

– Det er veldig fascinerende å vite at det ligger vikinghøvdinger begravet her oppe. I tillegg har vi jo en natur som er ypperlig for både jakt og fiske, samt for andre aktiviteter som turgåing, klatring, sykling, dykking, kajakkpadling og ikke minst fugletitting. Krydrer man dette med lokalprodusert mat og drikke, så sitter vi igjen med en flott reiselivspakke som nordmenn nå kan nyte nesten helt for seg selv en tid fremover, påpeker bedriftsrådgiveren.

Turistinformasjonen for Ørland kommune er lokalisert i Ørland Kultursenter. Her får du tips om attraksjoner, spisesteder, turmål, shopping og overnatting. Du kan også leie sykkel, sykkelkart, sykkelhjelm, sykkelvogn og barneseter. Fugleentusiaster kan dessuten leie teleskop og kikkerter, og skal du ut på sjøen kan du også låne redningsvester til barn.

Få tips om attraksjoner, spisesteder, turmål, shopping og overnatting hos turistinformasjonen på Ørland Kultursenter.