– Jeg har vokst opp på gård der kjøkkenet var det store sosiale samlingspunktet. Og i korona-tider med mye hjemmekontor har kjøkkenet kommet mer i sentrum enn noen gang.

Det sier Nils Christian Nesthorne, som i 20 år har drevet Inmente kjøkken og hvitevarer i Lier utenfor Drammen, sammen med broren Sigurd Nesthorne og Ørnulf Øierud.

Nils Christian og Sigurd har sine røtter i Bjugn, og det er ikke bare barndomsopplevelser fra Ørlandet som har blitt med brødrene østover; det har også forholdet til Bjugn Sparebank.

– Vi er opptatt av kontinuitet, og i Bjugn Sparebank er det folk vi kjenner og som faktisk er mulig å få tak i. Så det er en bankforbindelse som funker veldig bra, til tross for avstanden, sier Nils Christian.

Kjøkkenekspert med røtter i Bjugn: Nils Christian Nesthorne i Inmente kjøkken og hvitevarer.

Bruker mer penger på kjøkken

Inmente er spesialister innen kjøkken, hvitevarer og tilbehør, men fører også baderomsinnredninger.

– Vi leverer ikke flatpakker – her er alt skreddersydd! Et kjøkken skal vare lenge. Derfor kjører vi en klassisk, solid, tidløs og bærekraftig stil med naturmaterialer, der det samtidig er mulig å bytte ut enkeltdeler hvis man vil, forklarer Nesthorne.

I 2002 ble italienske «GeD» selskapets hovedmerke, og Inmente holder seg fortsatt til kjøkken fra Nord-Italia, nærmere bestemt merket «The Cut» fra Milano.

– Der er det gode kjøkkentradisjoner med litt «fjellpreg», som passer smaken til mange av oss her oppe i nord godt, opplyser Nils Christian hos Inmente.

De leverer kjøkken hovedsakelig fra Stavanger i sør til Tromsø i nord – ja, til og med til Spania. Hovedsatsingområdet er imidlertid stor-Oslo.

Nesthorne forteller at tendensen er at folk nå bruker mer penger på kjøkken enn tidligere, både hjemme og ikke minst på hytta.

– Med økt bruk av hjemmekontor blir kjøkkenet gjerne benyttet til både jobb og skolearbeid, og mange ser da behovet for et større og bedre kjøkken. Men den klart sterkeste veksten er innenfor hyttemarkedet, der det brukes stadig mer penger på kjøkkenet, sier Nils Christian.

Innholdsrik funiksvilla stylet opp

Inmente samarbeider ofte veldig tett med arkitekter, interiørarkitekter og stylister – som eksempelvis selskapet Arkitekt Fossland AS, som har hovedkontor i Drammen. Familiebedriften driver i dag både som arkitekter og interiørarkitekter.

Elin Fossland er interiørarkitekt, mens hennes ektemann Geir Fossland og datter Christine Fossland begge er arkitekter.

Interiørarkitekt: Elin Fossland hos Arkitekt Fossland AS.

Og det var denne trioen, sammen med med Inmente og deres kjøkkenløsning, som bidro sterkt til at samboerparet Cecilie Gjersum (35) og Peter Hougen (40) for fem år siden kunne flytte inn i en splitter ny funkisvilla høyt oppe på Stoppenkollen i Lier – en bolig som paret er svært så fornøyde med.

Huset på 360 kvadratmeter inneholder blant annet vinkjeller og treningsrom i underetasjen, i tillegg til stuer, kjøkken og soverom. Dessuten har de bygget seg en terrasse med utekjøkken og høyttaleranlegg. Garasjen har tilknytning til boligen med underjordisk inngang, mens overetasjen i garasjen er innredet til en hybel.

Lytter til de som skal bo der

Jobben med å «style opp» boligen fikk interiørarkitekt Elin Fossland i tett samarbeid med samboerparet Cecilie og Peter. Elin har vært i bransjen i over 30 år, og hennes prosjekter har flere ganger blitt presentert i interiørarkitektenes «bibel»; «Interior Design Review».

Interiørarkitekten fra Lier har innredet private hjem i store deler av Norge, i tillegg til Spania og Frankrike, samt levert større interiørløsninger for blant andre kunder som Chat Noir i Oslo, Dr. Holms Hotell på Geilo, Sør Arena i Kristiansand og Oslo Fredssenter.

Fossland påpeker at den viktigste jobben man gjør både som arkitekt og interiørarkitekt er å bli kjent med de som skal bo i huset før man bestemmer seg for selve løsningene.

– Det å lytte til de som skal oppholde seg i rommene er nesten halve jobben, og i denne sammenheng fikk vi virkelig til et godt samarbeid. Vi begynte planleggingen allerede to år før byggingen startet. Det er lagt opp til en stram stil som vi har kombinert med det hyggelige og lune, sier Fossland, som valgte klassiske møbler og ny design.

– Dermed får du noe som varer, i stedet for bare å følge trender. Når det gjelder kjøkkenet, er jeg glad for at de valgte en åpen løsning som er veldig sosial, sier interiørarkitekten, som har stor pågang for tiden.

– I forbindelse med korona-epidemien har etterspørselen bare økt. Folk får jo ikke reist lenger, og da bruker de i stedet penger blant annet på oppussing og interiør, forklarer hun.

Spesialdesignet kjøkken

Det spesialdesignede «The Cut»-kjøkkenet fra Inmente, med utsikt over Lier og Drammensfjorden, har for øvrig blitt tobarnsfamiliens nye samlingspunkt. Kjøkkenet har en utpreget åpen løsning med hvite Corian benkeplater i kompositt og beisede skap i Eik Graphite som endrer utseende med lyset. Alt av ovner og nødvendig kjøkkenutstyr er integrert inn i veggene. Og midt i det 46 kvadratmeter store rommet er det bygget en kjøkken-øy i mikrosement.

Kjøkken-øy: Kjøkken-øya i midten av rommet er laget i mikrosement.

– Kjøkkenet er utvilsomt mitt favorittrom. Jeg liker stilen og fargene, og så er det veldig praktisk selv om det er stort. I tillegg til matlaging og måltider så bruker vi kjøkkenet både til bursdager, lekselesing, leking og større samlinger og festligheter. Så kjøkkenet er vel faktisk mye mer brukt en stua, forteller Cecilie.

Et samlingspunkt

– Jeg er mest fornøyd med størrelsen på kjøkkenet og at det har blitt et naturlig samlingspunkt med mye lys og flott utsikt, der man dessuten har kontakt med gjestene mens man lager mat, sier Peter.

Fornøyde med familiens nye samlingssted: Samboerparet Cecilie Gjersum og Peter Hougen er strålende fornøyde med sitt nye og romslige kjøkken fra Inmente.

Den 40-årige investoren er opptatt av detaljer, og både han og Cecilie har hatt mer enn én finger med i planleggingen og utformingen av boligen både utvendig og innvendig.

– Det handler om funksjonalitet og helhet, og det har både arkitekt, interiørarkitekt og kjøkkenleverandør virkelig lykkes med. De har skjønt hva vi var ute etter, sier Peter Hougen, som ble så fornøyd med kjøkkenskapene at han også benyttet skapløsningene både på soverommet og i vinkjelleren.