Selv om 17. mai på Fosen ikke blir som vanlig i år heller, blir det i det minste korpsmusikk å høre i gatene. Og i barnehagene er «rosarussen» godt i gang med feiringen.

Blant korpsene som er i full gang med øvingene til den store dagen, er Botngård Skolemusikk i Bjugn. Selv om det er krav om avstand, og korpset heller ikke har lov å gå i tog sammen med andre, så gleder musikantene seg veldig. De skal blant annet spille for beboere og ansatte på Bjugn helsesenter og opptre under festforestillingen i Bjugn Kulturhus senere på ettermiddagen.

Jente spiller tverrfløyte. Foto.

Øver: Åsta Hellem Kløften i Botngård Skolemusikk er i full gang med øvingene før nasjonaldagen.

Eget korps-tog

Korpsleder Lisbeth Hellemsbakken kan fortelle at Botngård Skolemusikk nå har i underkant av 20 medlemmer fordelt på hovedkorps, juniorer, aspiranter og drillere.

– Nå øver vi på ulike sanger og trener oss i å marsjere. For også i år får vi lov til å marsjere på 17. mai, bare vi holder god avstand og bruker instrumentene kun når vi står stille, opplyser Hellemsbakken.

– Vi er uansett veldig glade bare for å få lov til å spille på nasjonaldagen. Og forhåpentligvis vil vi også glede andre med musikken vår, forteller Lisbeth, som forteller at korps-toget starter og avslutter på Botngård skole etter å ha vært innom blant annet Bjugn helsesenter og Bjugn sentrum.

Ni barn står lent inntil rekkverk oppover en trapp. Foto.

Representanter for Botngård Skolemusikk: Forfra: Vida Magnussen, Ingvild Johansen, Selina Mari Bratland, Åsta Hellem Kløften, Emilie Hyllmark, Liv Hellemsbakken, Anne Sofie Bratland, Sunniva Kraft og Emma Standahl-Skog.

Samarbeid med «Blåsemafian»

Nylig fikk korpset også en kjærkommen gave på 20.000 kroner fra Bjugn Sparebank.

– Bakgrunnen for at vi søkte om disse midlene var at vi ønsket å gi korpsmiljøet vårt litt ekstra inspirasjon ved å inngå et samarbeid med selveste «Blåsemafian». Dette landskjente blåseinstrument-bandet deltok blant annet i Melodi Grand Prix nylig, og det ser nå ut til at vi faktisk får til et samarbeid, sier en fornøyd korpssjef.

Blond jente spiller klarinett og mørkhåret jente spiller tuba. Foto.

Musikk: Ingvild Johansen (t.v.) og Emma Standahl-Skog lover full musikk på 17-mai i Bjugn.

Og det er ikke bare korpsmusikantene som gleder seg til 17. mai. Ved Læringsverkstedet Ervika naturbarnehage har man like godt tyvstartet på nasjonaldagsfeiringen. Der har de største barna, som skal begynne på barneskolen til høsten, allerede fått æren av å bli utnevnt til «rosaruss».

Rosaruss Nanna (6)

En av de heldige som nå stolt kan gå rundt med rosa lue med navnet sitt på, er Nanna på seks år – selv om det ikke akkurat var «rosaruss» hun egentlig ønsket å være.

– Jeg vil heller være blåruss, måtte Nanna innrømme.

Etter en kort overtalelse ble fargen rosa godtatt der og da, og russedåpen i Ervika naturbarnehage kunne begynne, med nasjonalsang og boblebrus.

Liten jente i russedress viser frem et ark til voksen dame. Foto.

Helst blåruss: – Når en er russ så må vi være litt crazy, mener rosaruss Nanna (6), som helst ville ha vært blåruss.

Men da en av de ansatte kunngjorde årets knuteregler til seksåringene, ble det en god del flere spørsmål og tema som måtte avklares.

– Knuteregler er rare greier, slår ett av barna fast.

Han var for øvrig mest opptatt av knuten som handlet om å spise en hel is uten å sleike seg rundt munnen.

God 17. mai fra alle oss i Bjugn Sparebank!

Les også …