Du er utfordret av en sprek bekjent: Triathlon Gjølgavatnet. Du har flere måneder å grue deg på. En full triatlon er 3800 meter svømming, 18 kilometer sykling og til slutt en full maraton på landeveien; 4,2 mil. Verdensrekorden er på 7 timer, 44 minutter og noen sekunder. Satt av den kanadiske jernmannen Lionel Sanders.

Nå er det din tur. Hvilke unnskyldninger skal du finne på?

Men så går du inn på hjemmesiden til Triathlon Gjølgavatnet og kan lese: Først sykling i 9 kilometer, deretter første løpeetappe på 3,19 kilometer. Så 200 meter svømming før siste løpeetappe på 1,4 kilometer. Da skjønner du det: Selvfølgelig klarer du en triatlon! I hvert fall sprintversjonen rundt Gjølgavatnet.

Kjempegulrot: Route 66

Triathlon Gjølgavatnet er en populær utfordring for både spreke, småspreke og uspreke mennesker – liten som stor. I motsetning til andre triathlon, er første disiplin sykling i Gjølgavatnet rundt. Totalt vil løypa være 13,6 km. En ekstra gulrot vil premien – en reise på Route 66 i USA – være.

– Åge Rødsjø – du har vært med en stund i dette gamet. Fortell litt om selve arrangementet.
– Gjerne det. Vi har holdt det gående, syklende og svømmende siden 2007, så dette er trettende året. Det er egentlig ikke så mye forberedelse som trengs – om du da ikke skal ta det skikkelig alvorlig.
– Noe å huske på?
– Ja, husk å bruke en sykkel som er i minst like god form som du er. Husk å smøre opp kjedet, der er det mange som bommer hvert eneste år.

Husk å bruke en sykkel som er i minst like god form som du er

Vinnere trekkes ut

Det er mange som bruker dette arrangementet til å teste ut formen. Men det er ingen premiering ut fra bestetid.

– Nei, all premiering trekkes ut. Tanken er bredde framfor topp.
– Hva om sistemann vinner?
– Ja, he-he – det har skjedd et par ganger, så her er det bare å møte opp.

Det er satt opp en utrolig attraktiv hovedpremie i seniorklassen: De som fullfører løpet i 2019 og 2020 er med i trekningen om en reise til legendariske Route 66 i USA. Verdien ligger på kr 25 000, så det er bra betalt for innsatsen. I tillegg trekker de ut noen pengepremier. Bra at Bjugn Sparebank er en av sponsorene!

– Får se hva vi finner på i år. Kanskje vi lar dem vasse over en bekk. De skal i hvert fall bli blaute.

Orker ikke svømme? Da kan du vasse!

Det er flere klasser i Triathlon Gjølgavatnet. Vi har nevnt senior. Juniorene sykler litt over en kilometer. Så svømmer de en kortdistanse over ei grunne i sundet. Og får de problemer med svømmingen, kan de også vasse over.

– Få med klassen Minivikingan også: De sykler noen hundre meter før de springer tilbake. Så er det en liten tur i vannet. Får se hva vi finner på i år. Kanskje vi lar dem vasse over en bekk. De skal i hvert fall bli blaute.

Kom deg rundt med bil og båt

Været gjør akkurat som det vil. Men viser det seg fra solsiden, kan det komme godt over 300 deltakere.

– Ja, og da går det gjerne mellom 60 og 100 kilo rømmegraut, en haug spekemat og mange stabler med vafler.
– Vi har hørt rykter om at folk som har outsourcet formen sin kan kjøre bil noe av veien?
– Da har du hørt riktig. Og de som ikke kan eller vil svømme kan få sitte på i båt.

Veiskilt

Legg ferien til Bjugn

Det er triathlonen sin, det. Alle som har vært til stede – som deltakere eller publikum – synes at løpet er fryktelig morsomt å se på. Spesielt småtassene er gøyale. De gir alt!

– Det er mange som legger ferien sin til Bjugn, så attraktivt har dette blitt, sier Åge. – Men; det er en del voksne som overdriver formen sin litt. Særlig overgangen fra sykkel til løping kan by på noen kroppslige overraskelser. På det punktet blir du ofte stiv i føttene, og da rykker det alle steder. Men ser du naboen som sliter med det samme, er det jo en liten trøst i det.

Viktig med sikkerheten

I mål vanker det frukt og drikke, mange godord, klemmer og applaus. Åge Rødsjø innrømmer at det er litt jobb med et slikt arrangement …

– Men moro er det. Sponsorer skal på plass, vi må ha funksjonærer og mannskap. Det er også viktig med folk som kan passe på sikkerheten, be folk redusere litt på farten og ta hensyn. Og så må vi ha med folk med båter og motorer.

Blant mannskapet som er med, vanker det også premier, men ikke til funksjonærene, påpeker Åge.

– Nei, belønnes de som belønning fortjener. I etterkant samles vi og griller og koser oss og deler øyeblikkene.

Litt slunken klubbkasse

På sikt ønsker klubben seg moderne tidtakerutstyr, men det er en stor investering. Telt har de allerede kostet på seg. Det dro ut 100 000 kroner av klubbkassa, så det tar en stund å fylle den opp igjen.

Den 20. juli er dagen for store, små, spreke og late. Det koster ingenting å se på!

Triathlon Gjølgavatnet er ikke det eneste arrangementet Åge står bak ...