Har du funnet kjærligheten? Eller tok den plutselig slutt? Ønsker du ditt eget sted, og får bare ikke flyttet hjemmefra fort nok? Har du fått behov for større plass, eller trenger du rett og slett noe mindre? Bor du altfor langt unna, og må komme deg litt nærmere alt? Eller vil du bare aller helst vil finne deg et landlig sted du kan nyte i fred og ro?

Vi har alle våre boliggrunner. Uansett hva som måtte være grunnen til at du er på boligjakt; når du trenger større plass, annen plass, egen plass, deres plass eller splitter ny plass, skal vi i Bjugn Sparebank være her og hjelpe deg. Vi kjenner boligmarkedet – og vil gjerne bli godt kjent med deg også – slik at vi kan bistå deg gjennom hele boligkjøpsprosessen.

Nedenfor er en oversikt over det viktigste å huske på når du av en eller annen grunn skal skaffe deg ny bolig.

Vi kjenner boligmarkedet – og vil gjerne bli godt kjent med deg også!

1. Start med å kartlegge dine behov nå og senere

Å kjøpe bolig er en av de største investeringene du gjør i løpet av livet, og stedet du kjøper skal mest sannsynlig være hjemmet ditt lenge. Derfor er det lurt å tenke gjennom hva behovet ditt er nå, og om det kan endre seg etter hvert. Du vil jo gjerne unngå å måtte flytte igjen snart.

Så hvis du for eksempel planlegger å få barn mens du skal bo der, kan det være lurt å tenke over hva det betyr for hvilken bolig du bør kjøpe. Hvordan er nabolaget? Er det skole og barnehage i nærheten? Er det mulig å bygge ut hvis det blir dårlig plass?

Sørg altså for å tenke deg grundig om før du begynner å se på hus eller leilighet, slik at du er sikker på hva du egentlig skal gå etter når du starter jakten på den perfekte bolig for deg.

2. Få oversikt over økonomien og finansieringsbevis

En gjennomgang av økonomien din legger et godt grunnlag for boligkjøpsprosessen. Det kan være lurt å avtale en rådgiversamtale i banken, for å få hjelp til å kartlegge planer, mål og muligheter. Ikke minst for å få på plass finansieringsbevis, som du bør ha for å vite hvor mye lån du kan få og dermed hvor dyr bolig du kan gi bud på.

Budsjettkalkulatoren kan være et nyttig verktøy for å få en oversikt over gjennomsnittstall for utgifter og inntekter. Hvordan er økonomien din etter at faste utgifter som renter, avdrag, fellesutgifter, strøm, mat og andre lån er betalt?

Du kan også bruke lånekalkulatoren, som hjelper deg til å se hvor mye du kan låne, og hvor mye du kan forvente i renter og avdrag.

Vi er her når du trenger større plass, annen plass, egen plass, deres plass eller splitter ny plass.

3. Søk boliglån og eventuelt mellomfinansiering

Når du søker boliglån, enten via nett eller via rådgiveren din, tar vi en helhetsvurdering av økonomien og livssituasjonen din. Det er hovedsakelig to ting vi vurderer: egenkapital og betjeningsevne.

Kravet om egenkapital ved kjøp av bolig er 15 prosent. Har du sikkerhet i annen eiendom eller realkausjonist, kan banken fravike kravet om egenkapital.

Kravet til betjeningsevne vurderes ut ifra hvor mye økonomien din tåler ved for eksempel rentestigning. Vi gjør en helhetsvurdering av betjeningsevnen din basert på faktiske inntekter og utgifter, forventet inntektsutvikling, siste skattemelding, tidligere lønnsslipper og eventuelle ekstrainntekter.

Husk også at hvis du skal kjøpe ny bolig før du har solgt den forrige, vil det være aktuelt med mellomfinansiering – et kortsiktig lån som gjør at du kan overta ny bolig før du har mottatt oppgjøret for salget av den gamle.

4. Gå på visninger – ta med vår sjekkliste

Og DA er det klart for å begynne å gå på visninger. Det kan bli blink på første forsøk, eller det kan ta mye tid og mange budrunder før du er i mål. Men er det ikke rart at vi bruker timesvis på å gjøre research på hvilken sykkel vi skal kjøpe, mens vi kanskje bare bruker en halvtime på visning i en bolig vi skal betale millioner for? Vi har laget en aldri så liten sjekkliste for hva du i alle fall bør se etter på visning:

Plass, areal og tomtestørrelse

Sjekk om takhøyde, dagslys og utsyn passer dine kriterier. Er boarealet stort nok for dine behov, og er det nok plass i boden?

Tilstand på vegger og gulv

Se etter tegn på fukt- og råteskader langs vegger, tak og dører. Mugglukt, misfarging, dugg, sopp og insekter kan være gode indikasjoner på fuktskade. Forhør deg om isolasjonen og lydisoleringen mellom etasjer og rom

Tak og vinduer

Spør om alderen på tak og vinduer. Karmer misfarget av svartsopp, kan være tegn på dårlig isolasjon. Se også etter sprekker i glasset, og spør om det har vært isdannelse eller vannlekkasje fra taket. Sjekk også om takrenner og nedløpsrør er i orden.

Elektrisk anlegg

Finn ut hva oppvarmingen er basert på, hvor gammelt anlegget er og hvilke energikostnader nåværende eier har hatt. Sjekk hvor gammelt sikringsskapet er.

Vann og kloakk

Vær ekstra grundig i gjennomgangen av bad, kjøkken og andre våtrom. Er rør og varmtvannsbereder gamle? Blir avløpet ofte tett? Å utbedre bad kan være svært dyrt.

Området rundt

Dann deg et bilde av støyforhold, trafikk, luktplager, solforhold og bråk ved for eksempel midlertidige eller fremtidige byggeprosjekter i området.

Sett opp et budsjett før budrunden – og hold deg til det!

5. Klar for budrunde – noen viktige ting du må vite

Du har funnet boligen du vil kjøpe – nå gjelder det å vinne budrunden, men ikke for enhver pris. Dette må du vite om budrunder:

Alle bud er bindende

Sett deg inn i reglene for budgivning. Alle bud er bindende, og du har ingen angrefrist. Vær derfor sikker på at dette er boligen du vil ha, og aldri legg inn bud på mer enn én bolig om gangen.

Vær tilgjengelig for megler

I budrunder er det ofte korte tidsfrister. Sørg for at du er tilgjengelig for megler, legg gjerne en plan for budgivningen din og aller viktigst: sett et tak for hvor høy sum du maksimalt kan gi.

Overhold budsjettet ditt

Budrunden er både spennende og nervepirrende, og det kan være lett å la seg rive med. Et godt tips er å sette opp et budsjett i forkant av budrunden, slik at du vet hvor mye du kan gi for boligen og hvordan økonomien din ser ut etter at avdrag, renter, felleskostnader og andre boligrelaterte utgifter er betalt. Husk at gebyrer og omkostninger kommer i tillegg til kjøpesummen, og at økonomien din bør tåle endringer i renten.

Ha finansieringen i orden

Vær klar over at budrunden ikke er vunnet før selger har akseptert budet ditt. Dersom du ikke har finansieringen i orden kan selger velge et lavere bud. Finansieringsbeviset fra banken bør derfor være på plass før du går på visning.

Boligen er din!

Dersom selger aksepterer budet ditt, er boligen din. Eiendomsmegleren kontakter banken for å få bekreftelse på at finansieringen er i orden. Neste steg er kontraktsmøte, signering av kjøpekontrakt, gjennomgang av overtakelse og oppgjør med selger og eiendomsmegler.

Lånesøknaden din endres til beløpet du har behov for å låne. Normalt låner du 85 prosent av kjøpesummen, og de resterende 15 prosentene er egenkapitalen din.

6. Husk dette ved overtakelse og innflytting

Du har signert både kjøpskontrakt og lånedokumenter, og dagen er kommet for overtakelse av din nye bolig. Vanligvis møter du selgeren på den nye adressen din, og sammen går dere gjennom boligen. Dette bør du se gjennom når du overtar boligen:

  • Sjekk at brannslukningsutstyr er på plass
  • Se etter feil eller mangler
  • Sjekk om boligen er vasket godt nok
  • Sjekk at alt som er beskrevet i prospekt eller i kontraktsmøtet, er med
  • Sjekk at du har fått alle nøkler til dører og boder
  • Les av strømmåleren sammen med selger – frem til overtagelsestidspunktet er det selger som skal betale strøm
  • Sjekk også Norges Eiendomsmeglerforbunds oversikt over løsøre og innbo som skal følge med boligen hvis ikke annet er avtalt.

Så skal du begynne på nedbetaling av lånet. Lånedokumentene fra banken inneholder detaljert informasjon om lånet ditt, slik som renter og avdrag, nedbetalingsplan og hvor mye du trekkes hver måned. Nedbetalingsperioden starter samme dag som du overtar boligen og pengene for kjøpet overføres til eiendomsmeglerens konto. Lånet trekkes automatisk fra kontoen din en fast dato hver måned. Du kan når som helst endre trekkdatoen dersom du ønsker det. Det første trekket er gjerne høyere enn de påfølgende trekkene, dette skyldes tidspunktet for overtagelse og trekkdatoen – for eksempel at det har gått halvannen måned fra overtagelse og frem til første trekk.

P.S.: Husk husforsikring og innboforsikring også!

Ung og drømmer om egen bolig? Da bør du spare i BSU!

Klar for boligjakt? Kontakt Elisabeth, som hjelper deg med å komme i gang.

Elisabeth Vik

Rådgiver Privat