11. og 12. mai arrangerer Bjugn IL norgescup og NM i orientering. Og du bør være i utmerket form om du har tenkt å rote deg skikkelig bort den helga, for NM i ultralang er på 2,2 mil! Lørdag 11. mai arrangeres Norgescup mellomdistanse og boltreplassen er trauste trøndermyrer og vanlig skogsterreng med innebygde overraskelser og utfordringer. NM Ultralang er på lørdagen.
Garantert oppholdsvær
Løpsleder og sjef for moroa heter Geir Aune. Han har også ansvaret for økonomien. Med seg har han sponsor- og arenasjef Åge Rødsjø. Selve samlingspunktet vil være Fosenhallen, Norges nordligste skøytehall, med garantert oppholdsvær inne.
Vi treffer Aune og Rødsjø innendørs for anledningen og med tilsynelatende god kontroll.
– Dette blir spennende, sier Geir og gliser.
– Det kommer folk fra hele Norge. Rundt to hundre deltakere er påmeldt.
– Blir vel trangt om plassen mellom hjort og elg da?
– Nåja – dét skal nok gå bra.
Godt miljø
Bjugn IL driver også med ski og triatlon. Miljøet er godt for orientering og rundt 1 % av innbyggerne er med. På vinteren er det skiorientering, med 26 poster fra rundt vinterferien og ut året. Og selvsagt byr de også på turorientering.
– Vi har også tilbud til handikappede, sier Åge.
– Vi legger alt til rette for at de skal få naturlige utfordringer. Og selvsagt skal barn få delta.
Sonderte terrenget …
Det er ikke bare å rekke ut hånda, så får du tildelt dette mesterskapet. Bjugn IL sonderte – bokstavelig talt – terrenget litt før de søkte. Så kom det representanter fra Norges Orienteringsforbund og undersøkte omgivelsene.
– Høsten 2017 fikk vi ja, sier Åge.
– Det er første gang NM i orientering er på Fosen.
Og det er heller ikke bare å sende deltakerne ut i skauen og la dem få klare seg sjøl, selv om det er noe av meningen med denne sporten.
– Vi har en komité på fem stykker og rundt 50 funksjonærer. De fordeler seg på servering, parkering, noen setter ut poster og andre skal trå til på banketten. Og så står det noen ute i skauen og serverer drikke, sier Åge og ser veldig fornøyd ut.
– Dette kommer til å gi sporten et stort løft her i distriktet.
Nypussa tenner
Når du ser orienteringsløpere på tv, lurer du på om ikke dette er en typisk selvskadingsøvelse, med kvister som rasper, grevling som glefser og elg og hjort som har slipt horna sine. I tillegg til hoggorm og bevere som har pussa tenna sine godt. Men nei, dette er en øvelse med svært få skader, påstår Geir.
Slik foregår det: Terrenget blir stengt av fra den dagen klubben får tildelt oppdraget. Og når løperne endelig kommer seg av gårde, starter de hvert tredje minutt, så her er det ikke lett å henge seg på folk som ser ut som de er lommekjente og som løper som om de skal rekke ølsalget i butikken lørdag før seks.
– Løperne har med seg en brikke med en mikrochip, sier Geir.
– Slik sjekker vi at hver og en kommer i riktig rekkefølge, at de har vært innom alle postene og at de får riktig tid.
Med litt hjelp av gode venner
Bjugn er ikke helt alene om arrangementet. Med seg har de fått Wing OK fra Trondheim som har ansvaret for løypelegging og tidtaking. Vertene Bjugn IL har ansvaret for selve mesterskapet.
– Dette kommer til å gi sporten et stort løft her i distriktet, sier Geir og viser fram et stolt smil.
– Vi får hjelp fra kretsen og legger også opp til arrangement på skolene.
Åge begynte med orientering allerede i 1970. Om det var for å finne en snarvei hjem fra fest, vites ikke. Men interessen har blitt værende og gir seg ikke.
– Jeg var vel en 14-15-år. Jeg syntes løpinga gikk greit, men kartlesingen hadde sine utfordringer. Jeg tror det er sånn for ganske mange. Og det er jo dét som gjør det så spennende.
Sponsorene er med
Telefonen ringer og Geir må ut en tur. Et par minutter etter kommer han inn igjen med en lurt smil i ansiktet.
– Der kom sponsoren på startnumrene, nikker han og får en anerkjennende tommel opp av Åge.
– Deilig.
Geir er økonom av yrke og liker balanse i regnskapet – helst litt over balanse. Åge er ansvarlig for sponsorkontaktene og det som skal skje i arenaen. At de lokale sponsorene viser både vilje og lommeboka, er betryggende for hele arrangementet.
Gutta har jo vært i god form begge to – og de ser frekt spreke ut også i dag.
Frekt spreke
Gutta har jo vært i god form begge to – og de ser frekt spreke ut også i dag. Geir har drevet med både maraton og orientering – og har faktisk funnet hjem igjen hver gang. Åge har gått mye på ski og vært med på en del tur-renn. Og nå kommer norgescup og NM på besøk – og både Geir og Åge føler seg i god form til vertskapsrollen.
– Det er mye administrasjon, innrømmer de.
– Men gudskjelov er påmeldingen grei, for forbundet har sitt eget smarte system. Medlemmene får et brikkenummer og melder seg på. Når påmeldingen er klar, er det bare å trykke på en knapp, så kommer startlista.
Ikke så enkelt i begynnelsen
Ting har forandret seg en smule, sier gutta. For da de startet opp med dette, sendte folk mailer på kryss og tvers og gjerne uten viktige detaljer.
– Det ble veldig rotete, sier Geir og ler.
– Men i dag er det orden. Vi har jo arrangert en del kretsløp – da har vi fått både fått mye løping og en tur for penga. Alle elsker det … Vi arrangert opptil to løp om dagen. Og når det er 225 løpegale deltakere, så foregår det mye inni skogene våre.
Om du tror at det bare er topptrimmede skrog som drar ut i løypene, tar du en smule feil. Her er både foreldre og besteforeldre som stuper ut i løypene. Og publikum som kan rote seg bort i skauen.

Ikke til å misforstå
For de som nå tror at du faktisk kan gå deg bort og aldri komme hjem igjen, blir det en liten spoiler når vi kan fortelle at det finnes en del detaljer bak hver post: Velg myr eller sti. Og da skal du kunne forstå når du gjør feil. I tillegg er det klare ledelinjer mellom postene. Postene ligger dessuten på ledelinja, slik at du ikke skal misforstå hvor du skal dra.
– Hør her, sier Åge.
– Etter hvert som du løper forsvinner blodet bort fra hodet og ned i føttene. Og da er det ikke mange tanker igjen. Da må du ha gjort dette en del ganger før for å klare deg.
Damer er veldig nøye
Og da finner du alle postene i riktig rekkefølge. Men om du hopper over en post, kan du snu og løpe tilbake.
– Mellom oss, gutter. Hvordan er det med damer og orientering. Finner de fram?
– Damer, ja. De er veldig nøye og finner alltid fram. Gutta mener de alltid vet hvor de skal, akkurat som når de kjører bil. Bare at i skauen kan de ikke spørre om veien. Men det ville de vel ikke gjort, uansett …
Etterpå, på lørdagskvelden, er det bankett på kulturhuset. Uten mygg, bevere og bånnløse myrer.
Og moro har det vært – hele veien …
Klikk deg inn på nmultra2019.no og still opp som heiagjeng når orienteringsmiljøet samles i Bjugn!
Det er flere engasjerte sjeler som arrangerer idrettsarrangementer i mai ...