Stjørnas seniorlag i fotball har våknet til live igjen, etter 29 år i dvale. En stor tropp er allerede i gang med trening, og de er mer enn kampklare så snart korona-viruset er feid av banen.

Stjørna IL ble opprettet i 1932 som en ski- og fridrettsklubb, men i 1972 ble klubben slått sammen med fotballklubben Råkvåg. Fem år senere bygde de to sammenslåtte klubbene ny fotballbane på Råkvåg, og det ble aldersbestemt fotball helt fra lilleputt- og opp til junior-nivå, i tillegg til både seniorlag og B-lag.

På slutten av 80-tallet begynte det å bli vanskelig å få rekruttert nok spillere til å holde i gang et eget seniorlag, og 1991-sesongen ble den foreløpig siste med seniorlag i Stjørna IL. I stedet ble det arrangert en årlig grendecup med to lag fra Stjørnafjord og to lag fra Råkvåg.

Det lokale næringslivet støtter godt opp om det nye laget.

25 spillere møtte opp

Høsten 2019 tok Ørjan Stormo initiativet til å gjenopplive seniorlaget. Hele 30 spillere meldte sin interesse, og 25 møtte fram på Marthabrygga den historiske oppstartsdagen 1. november. Styret godtok planene, og dermed kunne senior-satsingen i Stjørna IL se dagens lys igjen med Endre Stormo (58) som hovedtrener, sammen med Arve Hasselvold og Ronald Remso som assistenter.

I tillegg er Ellinor Stormo og Stig Husby med i det nye teamet, som etter planen skulle ha ledet 6. divisjonslaget i første kamp borte mot Vanvik 10. august, før første hjemmekamp på Råkvåg gress den 15. august mot Rissa.

Slik ble det ikke. Koronasituasjonen gjør at kampene er utsatt, uten at gleden og engasjementet rundt «comebacket» – 29 år etter – er mindre av den grunn.

Hele fotballaget står oppstilt foran sjøen, to menn står fremst og holder om skulderen på hverandre.

FAR OG SØNN: Trener Endre Stormo sammen med initiativtakeren til «gjenopplivingen» av Stjørna A-lag; sønnen Ørjan Stormo, som også spiller på laget.

Egen supportersang på Spotify

– Nei, vi kommer til å holde dette gående. Det er stor motivasjon i den nye gruppa, og selv om vi fortsatt må holde en meters avstand på treningene, er vi 18-19 mann som møter fast uansett. Så Stjørnas seniorlag har kommet for å bli, sier Endre Stormo, som også er henrykt over at det er dannet en egen supporterklubb for laget.

Og i tillegg har klubben fått sin egen supportersang i regi av «Stjørna Heimbrentslag», en sang som til og med er tilgjengelig på Spotify.

– Det er bare herlig alt sammen, og jeg må innrømme at jeg fikk både frysninger og en tåre i øyekroken da vi skulle ta det første lagbildet og gutta kom gående i de nye draktene. Hele hjertet mitt banker så sterkt for dette laget, sier en rørt og engasjert trener, som også har fått trenertilbud fra andre lag de siste årene.

– Da kona hørte at jeg hadde fått tilbud om å trene Rissa for et par år tilbake, truet hun med skilsmisse hvis jeg takket ja, men da Stjørna kom på banen fikk jeg beskjed om å bare kjøre på, humrer Endre.

To jenter står foran en pressevegg med Stjørna-logo og smiler.

SUPPORTERKLUBB: Det ble nylig etablert en egen supporterklubb for laget, her representert ved Julie Meyer og Nina Wang. Stjørna har til og med en egen supportersang, som ligger ute på Spotify.

– Viktig for hele lokalsamfunnet
Og når Stjørna-gutta en vakker dag får spilt sin første hjemmekamp, er det duket for innmarsj fra Marthabrygga, akkompagnert av Mælan skolekorps og masse show.

– Det skal bli artig å komme og se oss spille på Råkvåg gress, sprudler 58-åringen, som ikke legger skjul på at dette betyr mye for hele lokalsamfunnet.

– Det snakkes veldig mye fotball for tiden, og vi har også fått gode støtte fra næringslivet i regionen og fra vår hovedsponsor Bjugn Sparebank og andre sponsorer som blant annet KEPI, Fosen Brønnboring, Fosen Skalldyr, Din Rørlegger, Elpro og MonRadio.

– Snart skal det også bygges nytt garderobeanlegg på stadion. Så det skjer mye positivt innen fotballen, men fotballen er bare én av flere ting som gjør bygda attraktiv. Vi merker at stadig flere unge flytter til området, og med ny skole og alle de andre flotte fritidstilbudene vi har her oppe, bør det være duket for enda mer vekst og innflytting, sier en optimistisk Stjørna-trener.

Alle foto og video: Børge Solem, Godt Sagt AS