Den nye skattemeldingen er klar, og de første skattebetalerne kan få meldingen tilgjengelig fra og med 18. mars. Og leverer du meldingen med en gang kan skattepengene være på konto allerede i april.

Nytt av året er nemlig at skattyterne ikke kommer til å motta skattemeldingen samtidig, men den kommer på forskjellige tidspunkt i perioden mellom 18. og 31. mars. Og den nye skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister er nå lagt opp slik at jo tidligere du leverer meldingen, jo raskere kommer oppgjøret.

Den nye skattemeldingen for lønnstakere og pensjonister er nå lagt opp slik at jo tidligere du leverer meldingen, jo raskere kommer oppgjøret.

Du blir varslet

Skatteetaten vil – via e-post eller sms – opplyse de som er elektroniske brukere om når skattemeldingen er tilgjengelig. Etaten lover samtidig at skatteoppgjøret skal være ferdig én til to uker etter at du har levert meldingen. Forutsetningene for å få oppgjøret så raskt, er:

 • at du er bruker av ny skattemelding
 • at både du og eventuell ektefelle har levert skattemeldingen
 • at du har skatt til gode
 • at du ikke har ubetalte krav
 • og at din skattemelding ikke har blitt tatt ut til kontroll

Innen utgangen av 31. mars skal alle elektroniske brukere ha mottatt skattemeldingen. De som ikke er registrert elektronisk vil motta skattemeldingen på papir, disse sendes ut fra 31. mars.

Poster samlet under samme tema

En annen stor endring at flere av de vanlige postene er borte og i stedet samlet under tema som hører sammen. Eksempelvis er bank, lån og forsikring samlet i ett tema. Andre eksempler på tema er:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold
Skatteetaten påpeker at de fleste fortsatt vil få skatteoppgjøret i juni.

Veiledning underveis – enklere og mer effektivt

Dessuten vil du få individuell veiledning underveis inne i selve skattemeldingen når du fyller ut eller kontrollerer tallene. Endrer du tallene, skal skatteberegningen i den nye meldingen oppdatere seg automatisk.

Alt dette skal gi en enklere og mer effektiv utfylling av skattemeldingen, og gjøre det lettere å sjekke de opplysningene som er fylt ut.

Skattemeldingen din finner du heretter at du har blitt varslet om at den er klar, og all info om skattemeldingen finner du på Skatteetatens sider

Leveringsfristen er som før: innen 30. april for lønnstakere og pensjonister, og 31. mai for næringsdrivende.

Skatteetaten påpeker at de fleste fortsatt vil få skatteoppgjøret i juni. Restskatt må uansett ikke betales tidligere. Her følger man samme system som før.

* Selv om de fleste lønnstakere og pensjonister får den nye skattemeldingen, vil mange i 2020 fremdeles motta skattemeldingen i gammelt format den 31. mars. Dette gjelder de som har særskatteregler, eller som har registrert et enkeltpersonforetak. For disse gjelder også den fristen for eventuell ektefelle.