Når Ljom Produksjoner nå skal fremføre musikalen: «O`fyr med din glede», er det tre pensjonister som har sørget for å bygge og få på plass det fem meter høye, roterende fyret, midt på scenen i Ørland Kultursenter.

Musikkteateret «O’ fyr med din glede» har premiere i storsalen på kultursenteret lørdag 27. november, en premiere som snart er utsolgt. Deretter er det forestillinger både søndag 28. november, tirsdag 30. november og onsdag 1. desember.

– Her er det fortsatt mange ledige plasser, påpeker regissør Grete Hoff.

Kjeungskjæret bygges på scenen

Et fyr settes sammen: På scenen bygger pensjonisttrioen den fem meter høye Kjeungskjær-fyr-kopien.

Fyrvokter-familien

Ljom Produksjoner har som formål å utvikle og videreutvikle egenproduserte og historisk baserte teateroppsetninger. Denne gangen setter de opp en forestilling som er basert på fortellinger fra barnebarna til fyrvokterparet Sigfrid og Ingvald Bolsø på Kjeungskjær fyr.

Kjeungskjær ble bygget i 1880 og ligger midt i skipsleia ved utløpet av Bjugnfjorden, rundt tre kilometer fra Uthaug. Det røde fyret, også kalt «den røde seiler», er det eneste åttekantede fyret i Norge, og ett av de meste fotograferte fyrene i landet. Fyret ble stengt i 1987, men er nå restaurert og åpnet for både omvisning og overnatting i regi av Kjeungen kystlag.

Manuset til musikalen «O`fyr med din glede» er skrevet av Sølvi Janne Dahlen Lauvsnes som har basert historien på samtaler med søstrene Elin Bolsø, Agnes Bolsø og Sigfrid Sofie Bolsø Berdal som er etterkommerne til ekteparet Bolsø som bodde på fyret fra 1926 til 1947.

Fyrvokter Ingvald Bolsø spilles av Hans Chr. Moen Tangen, mens fyrvokter-kona Sigfrid Bolsø spilles av Linn Mari Fenstad. Musikken er ved Vidar Hoff og regissør er som nevnt Grete Hoff. Totalt er det med 17 aktører på scenen, fire i rekvisittgruppa, seks i musikken og en egen PR-gruppe involvert. Alle utgiftene til byggingen av fyret er sponset av Bjugn Sparebank.

Pensjonist-trio bygde fyr

En av de største utfordringene i forbindelse med forestillingen var imidlertid å få bygget og plassert en fem meter høy kopi av Kjeungskjær-fyret på scenen. Den jobben utførte den nevenyttige trioen Kåre Jakobsen (73), Per Ebbe Røstad (75) og Inge Tellefsen (68).

Kåre er tidligere vaktmester på Ørlandet Kultursenter og har bidratt praktisk ved flere forestillinger i regi av Ljom produksjoner. Det å bygge en kopi av et fyr var likevel et av de største og mest kompliserte oppdragene så langt i «teaterkarrieren» hans.

– Men det gikk egentlig veldig bra. Vi fikk tildelt gode tegninger og laget delene i en driftsbygning på Lerberen, men der var det for lavt under taket til å reise bygget helt opp. Det var derfor spennende når vi skulle flytte alt sammen og reise det opp for første gang på scenen på kultursenteret. Det ble nesten litt som «lego for voksne», men det løste seg det også. Jeg tror vi brukte bare seks timer, eller noe slikt, sier den tidligere vaktmesteren som også løste utfordringen med å få bygget til å rotere.

– Vi monterte en skive med 16 små hjul under fyret, forklarer 73-åringen.

Morsomt og lærerikt

Med seg i «fyrtårn-teamet» hadde Kåre to andre spreke pensjonister: 68-årig «altmuligmann» og tidligere maler, Inge Tellefsen, samt tidligere feier og «altmuligmann», Per Ebbe Røstad, på 75 år.

– Det har vært morsomt og lærerikt å være med på å bygge en kopi av Kjeungskjær fyr. Spesielt siden jeg ved flere anledninger har vært på det spesielle fyret og skysset andre ut dit med båt, sier Inge som røper at kopi-fyret bare har fire kanter da det likevel er bare halvparten av fyret som er mulig å se for publikum til enhver tid.

– Det har vært spennende å være med på dette, understreker også eldstemann, 75-årige Per Ebbe Røstad. Han gleder seg til første forestilling, for da skal også lyset være på plass på toppen av fyret.

Imponert forfatter og regissør

– Vi er så imponert over hva disse pensjonistene har fått til. Det er bare helt utrolig. Det var regissøren og undertegnede som kom opp med det vi anså som en helt vill idè om å bygge en kopi av Kejungskjær-fyret som i tillegg skulle være roterende. «Klart vi kan bygge det fyret», sa pensjonistene og løste oppgaven uten å mukke, forteller manusforfatter Sølvi Janne Dahlen Lauvsnes.

– Ja, det er bare helt fantastisk hva denne gjengen har fått til, understreker regissør Grete Hoff som føler at det meste er under kontroll før premieren.

– Nå er både lys, lyd og bandet på plass. Så nå er det bare å kjøre på med repetisjoner til alt sitter perfekt, avslutter regissøren av «O´fyr med din glede».

Kjeungen fyr på scenen

Se så stor: Fyret ble satt sammen på bare seks timer og ruver godt på scenegulvet.

Fakta om fyret

  • Kjeungskjær fyr ligger i utløpet av Bjugnfjorden.
  • Det er det eneste åttekantede fyret i Norge.
  • Ledfyret ble bygget ferdig i 1880 og består av fyrtårn, naust og en bro som går 20 meter utover sjøen til landingen.
  • Kjeungskjær fyr var den femte fyrstasjonen som ble bygd i Sør-Trøndelag,-etter Agdenes fyr (1804), Terningen Fyr (1833), Børøyholmen fyr (1874) og Halten fyr (1875)
  • Fra 1880 til 1947 var fyret bemannet av fyrvokter med familie. Da fyrfamiliene flyttet ble det i stedet opprettet en stasjon med to ansatte som byttet på å være der.
  • I 1987 ble fyret automatisert og avfolket, og på slutten av 1990-tallet ble fyret fredet.
  • I 1999 ble det inngått avtale mellom Kystverket og Kjeungen kystlag om bruk av Kjeungskjær fyr.
  • Kjeungen kystlag leier i dag ut Kjeungskjær fyr fra 1. mai til 31. august, men i år er det ikke noe utleie da Kystverket skal renovere fyret på nytt.
Kjeungskjæret fyr

Står støtt: Slik ser fyret ut i virkeligheten. Det kan du også oppleve på nært hold, om du ønsker.