Christer Harøy er navnet. Han er kjent for sine raske fingre, så han kunne blitt en utsøkt lommetjuv. Men det er han slett ikke. Christer er grafisk designer og lærer. Og gitarist, riffmaker og komponist i metallbandet Divided Multitude, der de raske fingrene får kjørt seg på gripebrettet. Og selvfølgelig – arrangementssjef i Ørland kommune.
Snill mann uten motorsag
Da vi skulle treffe ham i lokalene til Bjugn Sparebank, lurte jeg på om banken kanskje skulle stille med et eget vaktselskap, men ble straks beroliget av assisterende banksjef Hans Jørgen Kotte Aune.
– Slapp av, Christer er snill som et lam.
Og jeg som hadde sett for meg en musikalsk sosiopat med en ambolt hengende fra det ene øret og en glupsk motorsag i hendene. Men nei …
Jobben som arrangementssjef fikk Christer for snart tre år siden. Han tok over etter Arve Width, som har lagt fra seg fingeravtrykk på all verdens kulturelle innslag her på Fosen.
– Jeg skal videreføre alle de gode tankene til Arve, sier Christer.
– Og så har jeg en drøm om å trekke enda flere folk til Fosen fra Kristiansund, Trondheim og Trøndelagsregionen ellers.
Christer Harøy er navnet. Han er kjent for sine raske fingre, så han kunne blitt en utsøkt lommetjuv. Men det er han slett ikke.
Mange gode øyeblikk
For å få til det, må Fosen tilby noe helt spesielt som ”storbyene” ikke kan hoste opp. Og med den varierte bakgrunnen og sansen for kultur som Christer har, kan vi vente oss mange gode øyeblikk.
– Arrangementsleder, Christer, hva innebærer det?
– Jeg er ansatt av kommunen for å tilby kulturelle arrangementer for innbyggerne i hele Ørland kommune.
Og til nå har jo dét vist seg å treffe blink. Gode eksempler er Ørland
Rockfest, Geoff Tate, Dagfinn Lyngbø, Øystein Hegvik og sikkerstikket
Ørlandsrevyen, som selger 1500 billetter. Det er fire utsolgte kultursaler, det.
– Og da er både kommunene og publikum fornøyde.
– Hvordan er det med rekrutteringen innen musikk for tiden?
– Vi har jo kulturskolen – og de produserer bra folk innen all slags musikk. Dessuten er Idol-vinneren herfra. Øystein Herkedal Hegvik. Han hadde nettopp to konserter på kultursenteret – begge var utsolgt.
Jøss, utsolgt høres ut som den nye parolen i kulturen. Er det bare å sette opp en forestilling, så strømmer folk til i horder, tro …?
– Nei, så enkelt er det nok ikke. Det bør være bra kvalitet og ryktebørsen bør ha sendt ut godord om evenementet. Som for eksempel Ørlandsrevyen og Bjugn-revyen. Disse tar opp lokale fenomener og gjør narr av politikere og andre i samfunnet. Uskyldig moro som gleder.
Sarah er snart tilbake
Revyer og musikaler er alltid sikre kort. Og nå kommer musikalen Sarah tilbake på den lokale scenen. Den handler om høvdingdattera fra Irland som ble trellkvinne hos Jarnskjegge på Opphaug. Hedenskap, kristendom, livet til høvdinger og treller. Ikke rart historien trekker mye publikum. Musikalen feier 10-årsjubileum i år.
– Du spiller gitar, Christer, kan du noter?
– Tja, jeg kan jo besifring (akkorder) og noteverdier. Jeg har spilt trommer, så jeg kjenner jo litt til notesystemet, men kan ikke spille rett fra notebladet, nei.
Det er mange kjente musikere som ikke kan lese noter; Eddie Van Halen, Eric Clapton, Paul McCartney, ja, lag ei liste som går herfra til månen. En av årsakene er at moderne musikk spilles på en annen måte enn såkalt ”seriøs” musikk. Akkordene er viktigere enn enkelttonene.
– Hele familien driver med musikk. Men ungene absorberer musikk på en annen måte. Jeg kjøpte kassetter i mine yngre dager. I dag hører de unge gjerne på låter gjennom app-er som TikTok og lærer alle låtene de hører.
Polsk glede
– Regner med at du har en bra gitar også …?
– Opptil flere. Men jeg er fryktelig stolt av en polsk gitar …
– Polsk? Er ikke polakkene mest kjent for Chopin, pølser, riksdager, vodka og skihoppere?
– Kanskje, men jeg har en fabelaktig håndlaget polsk gitar.
– Kom med navnet …
– Mayones. Med Y.
Etter at latteren har flatet ut og en rask runde på Google har avslørt at sånne gitarer går for rundt 2-3500 Euro, kommer skrytet:
– Det er en fantastisk gitar.
Metallmusikk med polske gitarer – hm … Det hører jo i hop. Polske skihoppere med elektriske gitarer i svevet blir litt drøyere.
Tilbake til den kommunale kulturen igjen:
– Samarbeider du med Svein Strugstad i Bjugn Kulturhus?
– Ja da, vi har et godt samarbeid, men vi har egentlig to litt forskjellige profiler. Men vi tenker ganske likt, så det tjener begge parter på.
Kultur gjør smartere
Kultur. Et viktig ord. Så viktig at vi til og med har en egen minister for det i Norge. Men ikke viktigere enn at linja for sang, dans og drama ble lagt ned i skolen.
Hans Jørgen Kotte Aune, som er assisterende banksjef i Bjugn Sparebank er med oss på intervjuet. Og nå renner han over av synspunkter.
– I en offentlig diskusjon om viktighet av kultur i skolen dundret vår banksjef Bjarne Beversmark i bordet en forskningsrapport om kultur.
– Og hva viste rapporten?
– Den både viste og viser at de som har gått denne linjen er bedre i akademiske fag. Og blir bedre ledere.
– Tenker det peker nese til en del firkantet tenking …
Omgir oss med kultur hele tiden
Vi omgir oss med kultur i hele samfunnet. Hver dag – hele tiden. Ikke noe stygt sagt om jernbinding og møbeltapetserere – flotte yrker, det. Men vi omgir oss ikke med jernbrytere og møbelkledersker hele tiden, som med musikere, sangere, ta gjerne med graffiti, produktdesign, klesdesign, arkitektur og bøker. Regjeringen må gjerne tro at om man tok bort de estetiske fagene skolen, så blir man mer interessert i matematikk. Tror ikke det, nei …
Kultur er holdninger, verdier og normer som er rådende i et moderne samfunn. Tar vi den bort, forstår vi raskt hva kultur betyr for oss.
– Hva med deg og familien din, Christer – er det kultur hele døgnet?
– Tja, både ja og nei. Hele familien driver med musikk. Men ungene absorberer musikk på en annen måte. Jeg kjøpte kassetter i mine yngre dager. I dag hører de unge gjerne på låter gjennom app-er som TikTok og lærer alle låtene de hører.
Fra kassetter til smarte app-er …
TikTok? Som vaskeseddelen på deres egen side sier: «Tik Tok er en app som handler om å kommunisere med verden gjennom musikk. Tik Tok lar deg spille inn en 15 sekunder lang video som du kan dele med andre».
– Barn bruker musikk på en helt annen måte enn det vi gjorde.
– Ikke bland meg inn i dette, da …
– He-he. Nye tider – nye måter.
Av kjente navn som har opptrådt på kulturhuset i senere tid er blant andre Jarle Bernhoft, Odd Nordstoga, Dagfinn Lyngbø, Johan Golden og Ingebjørg Bratland.
– Jøss, øverste hylle …
– Absolutt! Vi kan plukke der oppe.
Sara Ulset = bra
– Hva slags musikk hører du på sjøl?
– Mye rock. Ikke så mye jazz, men litt fusion blir det. Liker den stilen, særlig om det er gitarpreget.
– Melodi Grand Prix?
– Ja da, gjerne det. Men da synes jeg juniorversjonen er mer spennende.
Christer er glad i å høre på lokale folk. Han nevner gjerne Sara Ulset, som lager mye av det hun framfører sjøl.
– Hun vil komme langt.
Artister som reiser rundt er helt i lomma på arrangørene. De fleste er avhengige av et bra lydanlegg i salen.
– Vi har et veldig bra lydanlegg her, sier Christer. Faktisk tilnærmet likt i kultursalene i Bjugn/Ørland.
– Lydfolk?
– De er gode, og har bred erfaring både som musikere og lydteknikere.
Bra mix mellom kultur og idrett
Vi sitter altså i lokalene til Bjugn Sparebank, som også er ivrige sponsorer. Dermed er det ikke så enkelt å komme unna litt skryt av banken. Et par døgn inne i bankens hvelv ville vel mørnet ham litt.
– Bjugn Sparebank er helt rå på kultur. Virkelige samfunnsstøtter.
Vi følger på med om nesa hans vokser, men den står bom fast.
– De er flinke til å spre seg ut over mange områder. De sørger for at kulturlivet virkelig lever her i området. Før var det slik at kulturfolket mente at idretten stakk avgårde med kronene, så var det plutselig kulturen som fikk jackpot.

Spirer bra
Resultatet er ganske så imponerende. Det spirer både hos idrettsfolket og kulturfolket. Hans Jørgen fra banken smetter litt innom:
– En kan jo påstå at banken laget en slags sovepute for enkelte klubber og organisasjoner, men slik er det ikke. Vi gir heller enda flere en mulighet til å vise seg fram på sine arenaer. Og det er vi stolte av.
Når det gjelder kultur, så er det færre som reiser til Trondheim for å se og høre både store og populære artister. Svaret på det, er at artistene oftere kommer hit til Fosen. To kulturhus, hoteller og et interessert publikum demmer opp for kulturflukten. Men det er klart; du skal ikke nekte folk å dra en tur til byen, heller …
Terje Tysland trekker
– Nei, sier Christer …
– Med direkte flyrute til Oslo er det også mange som reiser til hovedstaden om det er storbesøk der. Så livet i Bjugn og Ørland er ikke lenger et kjedelig liv ute på vingen i kyst-Norge.
– Til slutt, Christer. Er folk så sultefora her at dere kan by dem hva som helst?
– Absolutt ikke. Folk her ute er bevisste publikummere og vet hva de vil ha. Men jeg syns de er utrolig flinke til å stille opp på arrangementer, både i regi av kulturhusene og andre.
Hvem bestemmer?
Det er såpass mange tilbud her at folk mer velger det de har lyst til enn det de må. Gi dem valget, så velger de gjerne Terje Tysland. Men det er viktig at folk møter opp og bruker tilbudene.
– Til slutt, Christer – hvem er det som bestemmer navnene til dem som skal opptre i Ørland?
– Det er jeg.
Christer var selvsagt med på Koppar'nfesten i Fosenhallen...