Mange har vel vært ute i skogen eller på fjellet og latt seg imponere av noe som ser ut som helt strøkne skiløyper. Hvordan kom de dit? Og hvordan kan de se så perfekte ut? Men hvem lager dem? Er det de samme som lager så perfekte kornsirkler i åkrene til undrende bønder?

Tysk monster

Uansett hvem og hva det er, så ligger de jevne stripene her så perfekt innbydende og kritthvite at ivrige skiløpere lar seg friste både hverdager, helger og kvelder. Kanskje det er et monster som har vært på ferde i løpet av natten …? Et slags mønstermonster … I den grad du kan kalle det et monster, så er det en tysk variant som heter Antra – og går på diesel.

Fotograf Børge og jeg står og beundrer skiløypene når et rødt monster kommer durene inn fra sidelinjen. Opp går døra og en bli mann roper innenfra:

 

- Skal du bli med en tur?- Ja, jøss!

Mange mil med herligheter

Skigruppa i Bjugn er heldige. De har to herlig preparerte lysløyper og over tre mil med turløyper i terrenget rundt Tjønnstua og Gjølga. I tillegg har Yrjar ei populær lysløype på Yrjarhytta. Men slike anlegg og traseer er ikke av den typen som vedlikeholder seg selv. Noen må faktisk gjøre det.

En ting er at to nye, moderne løypemaskiner og en snøscooter tar jobben. Men utstyret må også styres. Og det på dugnad. Og selve dugnadsmannen stopper nå maskinen sin og ber meg hoppe inn.

– Hei, Morten her.
– Og Stig inni her, sier dugnadsstemmen.

Mye jobb, mye ros – og lønn i himmelen …

Mannen er Stig Erklev. Han ble kåret til ”Årets Ildsjel ” av Bjugn kommune i 2016. Og det er en stor grunn til det. Uten fem øre i lønn har Stig siden 2000 lagd løyper og utbedret skiterrenget for folk i området.

– Ja, har nok brukt mange timer. Av og til opptil ni-ti  timer på ei økt.
– Har du ingen jobb på dagen?
– He-he, jeg er nå ansatt på full tid i Fosenkraft, så dette  er jobb på fritida.

Breddetilbud og bedre helse

På spørsmål om hvordan han kan ha tid til det, innrømmer han at det kan gå litt utover kjerring og unger. Men så er det en drøss med andres kjerringer og unger som elsker ham for det. Ja, menn også.

Det er mye folk ute. Det har tatt seg alvorlig opp siden jeg begynte tidlig på 2000-tallet.

Ikke på latsida om sommeren

Når vi vet at skigruppa i kommunen har som mål ” …å bygge et godt breddetilbud for barn og unge gjennom leik og trening, skiskole og skikaruseller …”, sier det seg selv at noen må trå til. Og det gjør ildsjel Stig Erklev til gangs. Og det er ikke bare i snøtiden på året han bidrar.

Nei, jeg kjøpte inn en gravemaskin her også, så det kunne bli litt lettere å flytte på torv og planere. Det er jo fenomenalt med traseer her, så det gjelder å stelle pent med dem.

Det er rundt fire mil med traseer her og de ligger altså ikke til pynt i sommerhalvåret. Om sommeren pusser, klipper og steller dugnadsgjengen traseene, så turivrige små og store bare kan ta på seg riktig skotøy og bare nyte forholdene.

– Kan folk sykle her også?
– Det kan de sikkert, men om sommeren er det meningen at turmennesker med sko på beina skal rusle, jogge eller løpe rundt her.

Maskinen durer stille. Nesten som en voksen katt som maler.

Lar andre stå på ski

Maskinen durer stille. Nesten som en voksen katt som maler. Og det går opp, ned og i svingete omveier. Et system freser opp snøen og en sporlegger legger bak seg de herligste sporene, som nesten ser ut som en hvit utgave av Kvikk Lunsj. Men Stig står lite på ski sjøl.

– Nei, du kan si jeg får ganske nok av snø i jobben. Vi er totalt fire stykker som holder på med dette, likevel skulle vi ha mer tid.
– Er det ikke bare å invitere noen flere til å kjøre på dugnad?

Er litt "toillat"

Men det går ikke … Det tar lang tid å lære opp nye, så de får fortsette de som kan dette, mener Stig. Noen ivrige skiløpere stopper for å vinke. De kjenner Stig. Og han kjenner dem.

– Ja, i et så lite samfunn som dette, kjenner vi alle og må ta vare på hverandre, sier Stig og forteller med glede at det er mange som stopper ham på butikken for å fortelle hvor bra jobb han gjør.
– Men jeg er i utgangspunktet toillat som holder på med dette.
– Men du ble årets ildsjel?
– Ja, det varmer. Og gir deg ekstra lyst til å fortsette.

Og fortsette skal Stig Erklev. Han og de tre andre i dugnadsgjengen gjør en ubetalelig jobb for folkehelsen i kommunen. Og en slik jobb setter da virkelig spor etter seg …