Synnørsfjellet er det lille fjellet med den storveise utsikten. Fjellet rager bare 74 meter over havet, men utsikten over Ørlandet er like fullt et høydepunkt. Storveis kan man også si om 82-årige Terje Sørensen, som har tatt ansvar for at flere skal få nyte det praktfulle synet og få seg en helsebringende gåtur på kjøpet.
For å bestige fjellet må du ta turen til en av Ørlands mange øyer; Garten, som ligger ytterst mot sørvest av fastlandet. Fra toppen er det god utsikt i alle retninger, blant annet over mesteparten av det ellers så flate landskapet.
Alle som en eller annen gang har tatt turen opp til toppen, vil nok kunne istemme at utsikten er storslått.
Krigshistorie
Og selv om høyden på fjellet kanskje ikke er så imponerende, har likefullt Synnørsfjellet blitt benyttet som utsiktspunkt i lange tider, blant annet under første verdenskrig, da det hadde rollen som signalstasjon for Agdenes festning. Og under andre verdenskrig var toppen besatt av tyskere. Den dag i dag kan man fortsatt se tydelige spor etter militær aktivitet på fjelltoppen.
Alle som en eller annen gang har tatt turen opp til toppen, vil nok kunne istemme at utsikten er storslått. Og de siste årene har en usedvanlig aktiv 82-åring prøvd å gjøre fjelltoppen enda mer attraktiv.
– Jeg håper jo å se flere av mine gamle elever her på stien framover ...
Terje (82) tok ansvar
Den tidligere læreren Terje Sørensen fra Ørlandet, mener nemlig at en god porsjon med daglig mosjon er uvurderlig verdifullt for folk i alle aldere. Og siden den helsemessige gevinsten av jevnlig fysisk aktivitet er så stor, oppfordrer han alle som kan om å gjøre en innsats for å bedre sin egen fysiske form.
Som et bidrag til å øke folks lyst og motivasjon til dette, har veteranen like godt anlagt en tursti i området. Som belønning får brukerne med seg den flotte utsikten fra fjelltoppen og en ekstra bonusgevinst som bedret helse og ekstra godt humør den dagen.
Slår gresset hver uke
Stiens første 500 meter er nærmest for en «strandpromenade» å regne. Og den spreke 82-åringen slår selv gresset en gang i uka for å holde denne delen av stien åpen og lett tilgjengelig for folk flest. Og en eller annen gang – aller helst før pensjonisten ikke selv er i stand til å holde stien åpen – drømmer Terje om at en offentlig instans kan se det verdifullt å gruse opp stien langs stranda.
Ved Korsvika krysser stien hovedveien og går etter hvert over i noe mer krevende terreng helt opp mot Synnørsfjelltoppen. Nesten daglig de siste fire årene har pensjonisten tatt med seg, flyttet på eller lagt på plass en ny stein for å utbedre stien opp mot fjelltoppen. Møysommelig har den to kilometer lange turstien blitt til og etter hvert blitt ganske så populær og til stor glede for turfolket.
Terje Sørensen har allerede merket seg at folk har kommet langveisfra og benyttet den nye parkeringsplassen, før de har besteget det lille – men dog så store – fjellet.
Plassert ut hvilebenker
Terje, som før øvrig fikk Ørland kommunes Kulturpris i 2017, har selvsagt også tenkt på de som ennå ikke har fått trent opp kroppsform og kondisjon tilstrekkelig. Derfor har 82-åringen både laget og plassert hvilebenker med passe mellomrom oppover. Turgåere vil også møte noen rasteplasser med piknikbord og benker på utvalgte steder langs ruta.
Nå har også kommunen trådt til og tilgjengeliggjort turstien enda bedre ved å anlegge en parkeringsplass cirka 300 meter sørvest for Beisundbrua (Gartbrua).
Helsemessig nytteverdi
– Jeg håper at den nye parkeringsplassen vil gjøre at enda flere vil finne glede i å benytte stien til mosjon og rekreasjon. At vi fikk parkeringsplass her tas som en anerkjennelse av at stien har nytteverdi, blant annet i folkehelse-sammenheng, sier Terje Sørensen, som allerede har merket seg at folk har kommet langveisfra og benyttet den nye parkeringsplassen, før de har besteget det lille – men dog så store – fjellet.
Ja, god gammeldags fysisk fostring ligger en tidligere gymnastikklærers hjerte nært, ler ørlendingen og legger til:
– Jeg håper jo å se flere av mine gamle elever her på stien framover. Da må de gjerne skrive i besøksboka på toppen, oppfordrer den spretne 82-åringen.
Søknad på rim
Ørland Sanitetslag har bidratt med penger til innkjøp av tre parkbenker etter at initiativtaker Terje Sørensen sendte sanitetslaget denne søknaden, som like godt gikk på rim:
Til Ørland Sanitetslag
No sitt æ itj længer heilt tafatt og taus,
mæn utfordre dokk som e pængstærk og raus
te villig å still opp som sponsor åt mæ.
Æ har eit prosjækt æ trøng støtte te, æ.
Ka det e, det må æ vel kanskje ferklar.
Det angår ein trimsti som æ har gjort klar,
der folk kan få gå eller spring sæ ein tur
og trækk i sæ friskluft og nyt litt natur.
Og sti’n har fleir kneika. Der får’n opp litt pust.
Og blodpumpa styrkes. Ja, her e det just
god træning å få mens en tæve og går.
Å komma i form e gevinsten en får.
All’ opptar itj plass i arena og hall
og hige itj ætter å komma på pall.
Mæn det med no’n runda på tursti’n gjær godt
fer hælsa og sjæla og kroppen ferstått!
Ja, mang’ traske sti’n utan oppkava hast.
Heilt utræna kroppa trøng jamnast ein rast.
Folk ønske sæ plassa å ta sæ ein kvil.
No’n rasteplassbænke kunn pass, utan tvil.
Og derfer så e æ så ublu og frækk
å be sanitetsfolket utsted’ ein sjækk
te innkjøp tå bord-bænke – lætt oss sei to.
Ja, det e no det æ vil bættel om no.
Beste hilsen
Terje
Det kan legges til at Ørland Sanitetslag svarte med samme mynt med et svarbrev og innvilgning av søknaden som også var forfattet på rim …
Les også om Kikki Stormo: