Hun kjører rundt på veteran-motorsykkel i julenissedrakt, deltar på sildefiske på Finnmarkskysten og hjelper båtflyktninger i land på strendene på Lesvos. Nå er den 71-årige energibunten fra Ørlandet også aktiv som korona-frivillig.

Det dreier seg om Marit Eide Dahl, som i sine siste åtte yrkesaktive år også var kjent som «Spice Girl» – som krydderansvarlig ved sildefabrikken Grøntvedt Pelagic AS på Uthaug.

Og i november i fjor dro friskusen like godt ut med en av ringnotbåtene på sildefiske utenfor Kvænangen, som ligger på grensen mellom Troms og Finnmark.

– Jeg har alltid drømt om å være med en tur ut på feltet.

På sildefiske

– Jeg har alltid drømt om å være med en tur ut på feltet. Jeg kjente kona til en av rederne i Kolbjørn Ervik & Sønner AS, og via henne spurte jeg om å få bli med en båt. Jeg fikk plass ombord på føringsbåten «Svanaug Elise», og der ble jeg behandlet som en dronning, forteller 71-åringen.

Hun betegner det hele som en drømmetur.

– Det var en kjempeopplevelse, og så fikk jeg tatt så mange flotte bilder, spesielt siden fisket skjedde på natta. Vi pumpet vel 21 fangster over fra småbåtene rundt oss i løpet de 11–12 dagene, sier pensjonisten med stor iver.

Hun slapp til og med unna sjøsyken, og det uten å lure innpå én eneste sjøsyketablett underveis.

– Jeg har aldri tatt en tablett i hele mitt liv!

– Jeg kjørte rundt og delte ut pakker og slengte litt karameller til barna.

Gårdbruker og veteranbilsamler

Men det er gårdbruker og melkeprodusent ørlendingen har hatt som yrke. Det har hun drevet med i over 25 år, mens ektemannen Audbjørn Dahl har vært maskinentreprenør.

Sammen har de en felles lidenskap; nemlig veterankjøretøy. I museet i fjøset har de samlet seks veteranbiler, en motorsykkel og en moped, og dessuten både gamle symaskiner og historiske gårdsredskaper.

– Ja, det en galskap vi to deler, smiler den sprelske dama, som har blitt observert kjørende på veteran-motorsykkel i julenissedrakt på selveste julaften.

– Ja, jeg kjørte rundt og delte ut pakker og slengte litt karameller til barna, humrer pensjonisten.

Hjalp båtflyktninger på Lesvos

Og barns ve og vel er noe Marit alltid har vært opptatt av. Gjennom sitt mangeårige engasjement i Ørland Sanitetslag var hun to uker på den greske øya Lesvos i 2015 for å ta imot båtflyktninger på strendene der.

– Det var mange sterke inntrykk. Våte, skremte og forfrosne barn ble lempet i land fra gummibåtene, og vi visste ikke om de fortsatt hadde foreldrene med seg eller ikke. Vi ga dem mat og tørket klærne og skoene deres. Og selv om de var skremte, så var de glade fordi de trodde de var kommet til sin redningsplass. Ikke visste de at neste stopp var en flyktningeleir med forferdelige forhold. Det er en skam at ikke Norge kan prøve å hjelpe barna ut av Moria-leiren selv om det er Korona-krise her i Norge, sier den engasjerte 71-åringen, som også bidrar i arbeidet med å hjelpe vanskeligstilte barn i Baltikum.

– Koronakrisen bør være en skikkelig vekker for det norske samfunnet.

– Koronakrisen er en vekker

Og Marit er selvsagt også engasjert i arbeidet med å hjelpe til lokalt i forbindelse med koronakrisen.

– Ja, vi i sanitetslaget bidrar som frivillige. Jeg er blant annet med på å frakte alt fra matvarer til apotekprodukter og blomster rundt omkring på Ørlandet, sier den aktive pensjonisten, som mener korona-krisen bør være en skikkelig vekker for det norske samfunnet.

– Det er jo selvsagt helt forferdelig at folk blir syke og dør, at bedrifter går konkurs og ansatte mister jobben, men samtidig er dette en skikkelig vekker for oss som bor i Norge. Vi har jo nesten ikke hatt annet enn oppturer her siden jeg ble født i 1948. Nei, vi har det fortsatt ekstremt godt her i landet. Det må vi bare være klar over, påpeker den engasjerte sanitetskvinnen, som også ble tildelt den lokale «Jobzone Raushetspris» for 2019.

– Engasjementet er både lokalt og internasjonalt. Marit er ei dame som aldri sier nei.

Raushetspris

I juryen sin begrunnelse ble det blant annet påpekt at; «Marit Eide Dahl er en foregangskvinne som setter spor med sitt engasjement og stå-på-vilje for et bredt spekter av aktiviteter og mennesker. Lokalt har hun engasjert seg i lokalforeningen til Norske Kvinners Sanitetsforening, og Eide Dahl har vist engasjementet både for barn, unge, nye landsmenn og eldre.»

– Engasjementet er både lokalt og internasjonalt. Marit er ei dame som aldri sier nei, uttalte daglig leder Morten Rosenlund i Jobzone Brekstad til Fosna-Folket etter utdelingen.

– Ja, det var veldig stas å bli satt pris på på denne måten, vedgår Marit, som nok ikke helt har skjønt at meningen med det å være pensjonist egentlig er at man endelig skal kunne gire litt ned etter et langt og travelt yrkesliv.

Har all verdens tid

For denne utgaven av en pensjonist gjør det stikk motsatte. Hun har blant annet også hatt sin egen blogg og er aktiv i redaksjonene både i menighetsbladet og historielaget, i tillegg til å levere saker og bilder til lokalavisa. Marit har også vært med i 4H og lokalpolitikken, og hun deltar fortsatt i «Gågruppa Ørland», som består av 12 venninner fra barne-og ungdomstiden som går tur hver eneste onsdag.

Og ikke nok med det. Hver torsdag leser veteranen bøker for ungene i Marihøna Musikk- og Friluftsbarnehage. I tillegg har hun selv seks barnebarn og to oldebarn å bruke tiden på.

Likevel skjønner ikke 71-åringen helt spørsmålet om hvordan hun får tid til alt dette.

– Jeg har jo all verdens tid, og jeg kan jo ikke bare gå hjemme. Nei, så lenge jeg holder meg frisk, noe jeg stort sett bestandig har gjort, så vil jeg gjerne bidra og gjøre noe for andre; enten det er i lokalsamfunnet eller andre steder på jordkloden, smiler Ørlandets rauseste energibunt.