Rolf Falk-Larssen har noen begivenhetsrike måneder bak seg. Vi treffer den tidligere skøyte-verdensmesteren i hyggelige lokaler ved Nidelvens bredder i Trondheim. Her jobber han i kapitalforvaltningsselskapet Optimum. Han har med seg sjefen sin, Vidar Stallvik, opprinnelig fra Bjugn og Ørland.
Begge er godt over middels interessert i sport generelt og skøyter spesielt. Og en av grunnene til at vi har de samlet til en hyggelig prat er ikke minst overføringsverdien mellom idrett og næringsliv.
Siste norske verdensmester på Bislett
Rolf Falk-Larssen hadde sin glansperiode på 1980-tallet, med VM-tittelen på Bislett i 1983 som karrierens desiderte høydepunkt. Norske verdensmestere på skøyter generelt blir ikoner, og vinner du tittelen på Bislett er det svært spesielt.
Første norske verdensmester på Bislett var Per Ivar Moe i 1965, den neste Amund Sjøbrend i 1981, og den siste Rolf Falk-Larssen i 1983.
Hjalmar Andersen (1951), Knut Johannesen (1960), Fred Anton Maier (1968) og Kay Stenshjemmet (1976) er alle blitt europamestere på Bislett.
Det største enkeltarrangementet var skøyteløpene under OL i 1952, der Hjalmar Andersen tok tre gullmedaljer.
«Rehabilitert kjendis»
Navnet Rolf Falk-Larssen vil for alltid bli husket blant det idrettsinteresserte Norge, spesielt de i seniorklassen.
I løpet av det siste vel halve året har vi sett en «rehabilitert kjendis». Gjennom NRKs storsatsing på serien Mesternes Mester har mange norske idrettskjendiser med god ballast kommet til heder og ære igjen som om det var i fordums gode dager.
Vi skal imidlertid ikke dvele verken med hans innsats i Mesternes Mester eller flere høydare fra skøytekarrieren. Disse er vel kjent gjennom en bred flora av medier som har skrevet side opp og side i mente og den gamle verdensmesteren. Skjønt gammel og gammel, han er «bare» 58. Fylte år under OL, på samme dag som Kong Harald, 21. februar.
Selv har Rolf et hyggelig minne om akkurat det. For nøyaktig 30 år siden feiret skøytekongen og monarken bursdag sammen.
– Ja, det skjedde i Calgary under OL i 1988. Da var vår felles bursdag et høydepunkt, forteller Rolf om det mest bedrøvelige OL-mesterskapet noensinne for Norge. Vi hadde 63 utøvere der, inklusive ishockeylandslaget, og kom hjem med fem medaljer. Null gull.
Vidar Stallvik og Rolf Falk-Larsen har gode tanker om både sport og næringsliv der de sitter foran et velkjent bybilde, gjenskapt på kontoret hvor de jobber.
Skøytesporten tilbake
Nå har Rolf Falk-Larssen fått absorbert et fantastisk i OL i Sør-Korea fra godstolen hjemme i Trondheim. Kvartetten Sindre Henriksen, Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen sørget for et historisk gull i lagtempo. Sistnevnte kapret også bronse på 5000 meteren, hårfint fra sølv. Og så, for ikke å forglemme gullgutten Håvard Lorentzen som tok gull på 500 meter og sølv på 1000 meter.
– Dette var et eventyr for norsk skøytesport. Inntrykket var helt fantastisk. Her ser en hva som er mulig å få til om man har folk med trua med det en holder på med. Dette var klassiske trenere som klarte å få skikkelig respons, spesielt fra sprintergjengen.
– Hva vil dette bety for norsk skøytesport framover?
– Økt rekruttering og et skikkelig oppsving. Jeg kjenner bare på meg selv at den store interessen plutselig er tilbake. Denne innsatsen bør også brøyte veg for innendørsbaner i de største byene, sier Falk-Larssen.
Interessen for Rolf Falk-Larsen var stor blant lokale skøytetalenter da han gjestet Fosenhallen tidligere i vinter.
Misunner Fosen
For det er ikke til å legge skjul på at mange i skøytemiljøet gjerne skulle sett Fosenhallen ligge i storbyen.
– Å få på plass Fosenhallen var et stunt. Den er en gave til befolkningen i Bjugn. Hallen er et megaviktig element for å få til nye skøytemiljøer. Det er ikke så mange hus å se når du kjører inn til Bjugn, men du verden for et skøytemiljø som er skapt der. Som å se en skikkelig smeltedigel, sier han.
– Jeg er faktisk sjalu på Bjugn som har fått det til, på Leangen har vi jo sidevind fra alle kanter, smiler han avvæpnende.
Det er ikke mange ukene siden både han og Vidar Stallvik gjestet Fosenhallen og hadde treningsøkt her ute.
– Vi møtte en fantastisk gjeng som var tydelig dedikert til skøytesporten, legger han til.
Overføringsverdi
Rolf Falk-Larsen og hans sjef Vidar Stallvik tar sete foran et flott bilde som pryder en hel vegg i Optimums flotte lokaler ved Bakke bro. Motivet er fra Bybrua med bryggrekkene nydelig i bakgrunnen.
– Hva er overføringsverdien mellom toppidrett og næringsliv?
– Jeg ser mange likheter. Det handler først og fremst om å skape resultater. Det er noe universielt i tanken på å komme seg oppover og framover, sier Vidar Stallvik.
– Så handler det også om å få overskudd selv, ha fokus til riktig tid, og ha evnen til å hvile. Og klarer vi i tillegg å få til trivsel i det hele så har vi lykkes. Trivsel er nesten det viktigste i hverdagen, legger han til. Rolf Falk-Larsen er mer enn enig, der han stortrives i rollen som kapitalforvalter.
– Jeg liker å sette mål og få til den gode samtalen med kundene, da har vi lykkes langt på vei, avslutter den gamle skøyteverdensmesteren. Som er enn gjerne kommer tilbake til Fosenhallen i Bjugn.