Simen Henriksen er tidligere norgesmester i dataspillet Counter Strike. Hvordan blir du det? Sitter du klistra til skjermen og blåser deg rein for 1deag, AWPer, eller er du entry fragger eller taktisk sjef? Kanskje du nettopp har hatt en Kill assist?

Simen Henriksen er mannen å snakke med når det gjelder e-sport. Han har lang erfaring med gaming og brukes også som kommentator. Kommentator? Seriøst? Hadde du sagt det til meg for tjue år siden, ville jeg spurt om griser flyr og krokodiller er sjakkmønstret. Men for Simen er dette hverdagen.

- Og-der-løper-han-gjennom-tunnelen-mens-kulene-spruter-hissig-rundt-øra …Han-slipper-unna! Nå-trenger-de-forsterkninger!

Seriøs galskap

Jaja – en absurd tenkt situasjon. Hvordan hadde det vært i virkeligheten? Hvorfor ikke? De kommenterer jo sjakk på tv, snooker og selvsagt fotball. Så hvorfor ikke i dataspill?

– Simen – hva slags galskap er dette?
– Dette er seriøst. Jeg har holdt på med dataspill siden jeg var 12. Nå er jeg 30. Jeg var proffspiller fra 2006 til 2010. På den tiden var det ikke mye penger i e-sport, men det er det nå. De små beløpa jeg dro inn på den tiden hjalp dog til regninger for en fattig student!

Til daglig er Simen prosjektleder og rådgiver for nettutviklingsprosjekter i kommunikasjonsbyrået Godt Sagt i Drammen. Han mener selv at han er superheldig som har fått ofre seg helt for lidenskapen sin. I tillegg til et lite tilskudd til lommeboka, har han fått reist rundt i hele Europa på turneringer.

– Ja, dette har vært skikkelig moro. Jeg har lært utrolig mye om kommunikasjon, lagarbeid og hvor viktig det er å bygge opp noe. Dessuten; du kommer deg ingen vei om du ikke prøver ordentlig. Jeg tør påstå at stabilitet og kontinuerlig terping må til. Du blir ikke god om du ikke øver og øver …

"Jeg tør påstå at stabilitet og kontinuerlig terping må til. Du blir ikke god om du ikke øver og øver …"

Kan jeg tjene penger på lidenskapen min …?

Simen har spilte mye data i all sin tid. Da han var yngre hadde han en deal med foreldrene sine om å kunne holde på så mye han ville så lenge fullførte utdanning og holdt seg i form (fysisk altså). Økonomien var det også viktig at han hadde kontroll på, og løsningen ble da å lage nettsider for sporadiske kunder. Det var det som gjorde at han endte opp med den jobben han har i dag.

– Etter å ha vært ute av e-sportsirkuset et par år, ville jeg inn igjen. Denne gangen som kommentator. Jeg søkte litt rundt på nettet og fant noen kanaler, blant andre Twitch.tv. Det var en plattform som var utviklet for at hvem som helst kunne sette i gang med egne livesendinger fra sin maskin.

Den åpnet opp for at alle kunne ha sine helt egne sendinger. Enten om du vil kommentere og vise e-sport kamper, eller om du ønsker å underholde som en streamer.

Prøv Twitch.tv!

Hm… dette måtte jeg prøve. Jeg skriver inn adressen i søkefeltet og BOOM! Der er jeg plutselig med i et bakholdsangrep med mye skyting og action. En live person sitter i gamingstolen sin nede til venstre og kommenterer det som skjer.

- Han som er den største streameren i dag («Ninja») tjener rundt 500 000 dollar i måneden, forklarer Simen.- Hva er det du sier? Det er jo mange millioner norske spenn! På å prate mens dataspillene dundrer på skjermen.

Best før datoen er overskredet

Jeg tar en rask titt i passet mitt, ser at jeg er født for altfor lenge siden og legger de impulsive planene tilbake i skuffen. Filler’n. Det kunne kanskje ha vært noe …

– Det spesialspillet ditt; Counter Strike, kan du forklare meg litt hva det går ut på?
– Det er et lagbasert spill fem mot fem – politi mot terrorister. Det er rundebasert, med totalt 30 runder. Første lag som  vinner 16 runder, vinner.
Du trenger ikke så veldig avansert utstyr for å være med. Det holder med en gaming PC, mus, tastatur og øretelefoner.

I spillverdenen er Simen for mange bedre kjent som Warclown. Klippet under er trailer på en «fragmovie» av Simen og fetteren hans tilbake i 2010, da Simen fortsatt var en aktiv spiller.

Skyld på fatter’n!

Simen forklarer at det er et enormt nivå i dette spillet. Spillet har vært på markedet i 18 år, så utviklingen av ferdigheter er kommet langt. Egentlig burde Simen skylde på sin egen far at han fikk en nesten sjuklig interesse for e-sport.

Ja, han kjøpte Nintendo til meg og broren min. Det ble inngangsportalen til e-sport. Jeg ble den gang ansett som en skikkelig nerd av venner og familie. Nå er det mer allment akseptert.

At dataspill er allment akseptert er ganske sikkert. Så er spørsmålet: Er Simen fremdeles en nerd som sitter med trynet langt inn i skjermen og hånda langt ned i potetgullposen?

– Nei – he-he. Jeg spiller fotball og prøver å holde meg i form. Det er viktig for hjernen. Men når jeg kommer hjem om kvelden, kan jeg gjerne sette meg rett ned og begynne å spille. De som er proffe i dette har egne fysioterapeuter og mentale coacher. Det er et enormt press å spille på de største arenaene. Så da gjelder det å holde seg i form.

"Simen er norgesmester to ganger i tillegg til å ha vært landslagskaptein like mange ganger. Han har jobber i Frankrike, Belgia, England, Finland og en del andre interessante land."

Øv, øv og øv!

E-sport er et samlebegrep for spilling innen mange grener. Ingen tvil om at målgruppen er ungdom. Og som på alle andre områder i livet: Vil du bli dyktig, må du øve. MYE.

– Det er dessverre egne turneringer for menn og kvinner. Etter min mening burde begge kjønn spille sammen. Det er ikke som i fysisk sport, at menn har en fordel over kvinner. Og egenskapene for de beste spillerne går jo på en velutviklet refleks. Det får du ikke av å sitte inne og spise grandis og drikke cola.

Simen har et godt råd til alle unge som vil satse på en spillkarriere: Ta utdanning.

– Ta en utdannelse, hold deg i fysisk form og spis riktig. Det er et viktig budskap de yngre bør ta til seg.

Simen er norgesmester to ganger i tillegg til å ha vært landslagskaptein like mange ganger. Han har jobber i Frankrike, Belgia, England, Finland og en del andre interessante land.

– Noen planer, Simen?
– Ja, i dag sitter jeg som sports- og markedsansvarlig for e-sportklubben Kingpins, som i helgen (24. – 25.11.2018) gikk av med seieren i Telenorligaen!

Simen er en bra mann. Hør på ham. Og skal du bli noe bra innen e-sport, er det ikke så dumt med bra mat og litt fysisk aktivitet.

Lei av å legge ut for vennene dine? Slik løsere dere det økonomiske, helt enkelt!