Vegar Hatlen (til venstre) er 23 år, oppvokst i Ørland kommune og er IT-konsulent i firmaet Exigo i Orkanger. Ja, det er et datafirma. De som kjenner Vegar vet at han ikke kunne tenke seg å jobbe med noe annet. I fritida fyker han gjerne rundt på sin spreke Harley Davidson Sportster 2010. Han elsker å kjøre som et svin, ja som en hel grisefarm. Men det er på nettet.

Vegar er en av typene bak BitHack. Og de som vet hva det er, vet at det ikke er noe for tanta di. Ikke bestemora di, heller. BitHack er for de som drømmer om data, spiser bits til frokost og synes livet er best med mikrofon rundt øra, tastatur limt fast til fingertuppene, cola i mengder og med en pose potetgull til å roe nervene med. Noen som kjenner seg igjen? Bra …

– BitHack, Vegar – forklar deg, er du snill …

– Vel, det ble arrangert et dataparty i regi av Ungdommens hus. Det ble holdt av Ørland kommune. Vi syntes kanskje at det manglet litt på standarden til å kunne bli bra. Det var ikke helt slik vi ønsket.

"Datakultur er så mye mer enn bare spilling, RedBull og pizza."

Alternativt sportstilbud

Og dermed la Vegar og kompani opp til et alternativt dataparty. De hadde visjonene og kunnskapen for å skape et godt arrangement for ungdommer i Bjugn og nærområdet.

Noe av tanken var at det alltid finnes et sportslig kulturtilbud, men det var en solid mangelvare på tilbud for folk som hadde samme interesse som oss.

Vegar forklarer at datakultur er så mye mer enn bare spilling, RedBull og pizza. De litt voksne i samfunnet har kanskje ment at data var første skritt nedover stigen til et evig liv med fysisk forfall og hud så blek at fargen hvit så ut som regnbuen i forhold.

– Dette er en egen kultur. Det er mange måter å sosialisere på den fronten. Selv reiser jeg rundt i verden, blant annet til USA og Frankrike. Jeg holder kontakten med folk jeg planlegger å reise til. Får jo nye bekjentskaper hele tiden.

Kunnskap er like viktig som utdannelse

Det er først og fremst spill Vegar sikter til. Selv har han vært med i miljøet med utvikling av programvare og annet innen data. Hva med utdannelse? Han må vel ha brukt tusenvis av timer på skolebenken?

– Tja. Jeg mener utdanning først og fremst kan være et viktig redskap til å nå et godt kompetansenivå, men det er først og fremst egenlæring og interesse det står i.  Jeg har hatt interesse for dette siden jeg lærte å gå, sier Vegar. – Har jo fått en litt annen måte å forholde meg til data på. Jeg må si at jeg nok ser annerledes på ting. Det viktigste er interessen. Og så gjelder det som med det meste her i verden: Vil du bli dyktig, må du øve, øve og øve mer.

Vegar forteller gjerne litt mer om BitHack.

– Det foregår i Ørland. Men vi kunne aldri ha fikset dette alene. Vi skylder en stor takk til Bjugn Sparebank som er en viktig bidragsyter. Vi har hatt samarbeid med dem siden oppstarten i 2011. Det gir oss både en forutsigbarhet og trygghet.

Teknisk sjef

På BitHack-samlingen er Vegar øverste tekniske leder. Og det er vel greit at noen har ansvaret i den jungelen av gåtefulle uttrykk og tekniske finter som du sikkert kan bruke på alt fra djevelutryddelse til å skremme tapetet ned av veggen med. Men for Vegar og hans like er det som en vanlig spasertur i fjæra.

Jeg er også bidragsyter på The Gathering, en datafestival med over 5000 deltakere. I år var jeg sikkerhetsleder. Litt deilig som et avbrekk fra alt det tekniske.

Vegar ser på aktiviteter som BitHack som en motpol i et samfunn hvor tilbudene for en stor del går på sport. De gamle generasjonene ser ofte ned på den digitale kulturen. Men burde de ta på seg sterkere briller og se litt nærmere på e-sport, som bare vokser og vokser?

– Helt ærlig; jeg tror ikke det er så lenge før e-sport er større enn fotball. – Det var da litt av en påstand, kanskje mer en ønsketenking …? – Nei, jeg mener det, selv om det krever en holdningsendring. E-sport fremmer jo også konkurranseinstinktet. Derfor håper jeg også at BitHack kan bidra med lærerikt innhold og kompetanse. Dette er en samling for alle som er interessert i data og utvikling.

Får samfunnet til å spille

Hvor viktig er data? Er det en forbigående luftballong som forsvinner inn i solnedgangen og drysser alle bits og bytes utover det evige havet. Her er ikke Vegar enig.

– Data blir viktigere og viktigere for samspillet i samfunnet. Jeg ser helt klart en viktig sammenheng mellom data og samfunnsnyttig utvikling. Fundamentet er internettet. Det er åpent for alle.

Før nettet åpnet alle porter som en sesam-sesam-trollmann var man avhengig av å få tak i kilder og vite hvordan man skulle bruke dem. Nå er det bare å gå ut på infojakt på nettet og komme hjem med informasjon om akkurat det du ønsker. Og er du ikke interessert i kildekritikk, kan det bli ekstra moro …

– Du må passe på å sjekke at det du finner er sant, formaner Vegar. Vi kunne ikke hatt banktjenester på dataen vår hjemme om vi ikke kunne stole på den informasjonen som popper opp foran ansiktene våre.

Arrangementer som BitHack og The Gathering er viktige for fremtiden. Vi trenger datakyndig ungdom som veit å bruke kunnskapen sin klokt og strategisk.

Brent på bålet

Vegar mener at viktigheten av data bare blir større og større. Du knytter deg opp mot bankens side: Her finner du din egen saldo og setter opp automatisk betaling av visse regninger. Hadde du sagt noe om dette for 30 år siden, ville du kanskje blitt brent på bålet.

– Viktigheten av IT blir selvfølgelig større og større. Mange snakker om sårbarheter, og at man kan bli for avhengig. Sjøl mener jeg at man ikke er mer sårbar fordi man lener seg på det teknologiske.

Før var jo alt analogt. Papir kunne brenne. Ting forsvant. Viktige opplysninger lå i søplebøtta og hvem som helst kunne åpne postkassa di for å finne ut hva du drev med. Nå er det mer og mer økt fokus på sikkerhet. Banker og øvrige viktige deltakere i samfunnet putter sikkerhet i hver ting de gjør.

– Derfor er BitHack og The Gathering viktig for framtida. Vi trenger unge folk med peiling på data og som kan bruke kunnskapen strategisk. Så dette er rene utklekkingsanstalten for framtidas datasmartinger. Og da gjelder det å være med.

Forståelig dataprat

Praten med Vegar går uten for mange «HÆ? HVA DA? og SKJØNNER IKKE!».

Det er nok fordi jeg til daglig driver med konsulentvirksomhet. Det kan jo være et problem i vår bransje at mange bruker et eget stammespråk. For meg er det viktig å ikke tåkelegge for mye.
– Hva har du spilt nå i det siste?
– Nei, dét er ikke mye Jeg har satset mer på faglig innhold på jobben. Og kvalitetstid med familie og venner.
– Jøss … er du blitt gammal, eller?
– He-he, nei – er jo bare 23. Men det hender at jeg tar meg tid til å spille Battlefield og PUGB.

PUGB: PlayerUnknown’s Battlegrounds. Jeg fant det på Google, så slipper de ukyndige av leserne å si «HÆ?»

Om du handler på nett, enten det er spill, klær, ferieturer eller streamingtjenester, så husk at det kan være lurt å bruke kredittkort. Les mer om fordelene her!