Hun la opp for to år siden og ble tobarnsmor i fjor. Nå er trønderen Marit Bjørgen (40) klar for comeback i skisporet og aktuell som deltaker i TV-sendte «Landskampen», med Petter Northug som programleder.

Skidronninga fra Rognes ved Støren er tidenes mestvinnende VM-medaljør i langrenn, med 18 gull, fem sølv og tre bronse. Hun har også vunnet 84 individuelle World Cup-renn og 29 World Cup-stafetter.

40-åringen er også verdens største vinterolympier. Etter OL i koreanske Pyeongchang i 2018 passerte hun storhetene Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie. Alle tre har åtte gull og fire sølv i OL, men Marit med sine tre bronse går foran de to andre. Bjørgen tok OL-medalje i fem olympiader på rad, fra Salt Lake City i 2002, Torino i 2006, Vancouver i 2010, Sotsji i 2014 og Pyeongchang i 2018.

– Jeg savnet det å ha mål å jobbe mot.

Marit Bjørgen om comebacket

Tobarnsmor med comeback

Etter OL i Sør-Korea annonserte Bjørgen at hun la skikarrieren på hylla. Og i mars i fjor ble Bjørgen tobarnsmor. Hun har nå to sønner sammen med samboer Fred Børre Lundberg.

Bare to måneder etter fødselen opplyste 40-åringen at hun vil gjøre comeback i langrennssporet. Nå satser trønderen på å delta på langløp-laget Team Ragde Eiendom, sammen med Anders og Jørgen Aukland. Marits første mål er å delta i selveste Vasaloppet i mars 2021, der blant andre begge brødrene Aukland, samt nå avdøde Vibeke Skofterud, har gått helt til topps.

Marit Bjørgen smiler med Petter Northug i bakgrunnen

PETTER: – Jeg kjenner Petter som en rolig, sindig gutt fra Mosvika. Jeg håper han har lyst til å endre litt på livsstilen, uttalte Marit om sin tidligere landslagskollega Petter Northug på TV2-sendte «Senkveld». Nå er de også å se i «Landskampen» på samme kanal. Foto: Scanpix

– Savnet et mål

Bjugn Sparebanks utsendte har nylig møtt skidronningen i nasjonalanlegget i Oslo, der 40-åringen forklarer comebacket på følgende måte.

– Jeg savnet det å ha mål å jobbe mot. Det har vært to år uten å ha noen mening med treningen jeg legger ned, og da er det mye tyngre å komme seg ut. Et konkret mål trigger det meg til å trene mer, og så fikk jeg samtidig muligheten til å være med Aukland-gutta og Team Ragde, som er det aller beste langdistanselaget for tiden. Det skal bli interessant å komme inn i miljøet og se hvordan de arbeider, siden dette er en helt ny arena for min del, sier Marit mens hun står foran Holmenkoll-anlegget, en mer kjent arena for henne med fire gull og en sølv under VM-jubeldagene for ni år siden.

– Innen langløp er jo Vasaloppet som VM og OL på én og samme tid. I tillegg er det veldig stort i Sverige. Så det er jo dumt å gå glipp av det før man blir pensjonist, smiler Rognes-løperen, som heller ikke avviser at det kan være aktuelt å gå langløp-klassikeren Marcialonga.

– Så får vi se hva jeg får ut av 10 timer med trening i uka. Jeg er jo tobarnsmor, og med jobb ved siden av er det begrenset for hvor mye tid man har til trening. Så kanskje bommer jeg totalt, eller så muligens jeg overrasker meg selv, påpeker hun.

Marit Bjørgen entusiastisk foran et barn på ski

MENNESKET BJØRGEN: I tillegg til sportslige prestasjoner har det norske folk lært seg å sette stor pris på mennesket Marit Bjørgen. Tidligere i år delte hun ut medaljer til unge skitalent på Konnerud. Foto: Børre Erik Helgerud

– Vær allsidig

I tillegg til sportslige talenter og prestasjoner, har det norske folk lært seg å sette stor pris på mennesket Marit, som står opp for andre når det trengs og hjelper til og inspirerer også i de yngre klasser. Og Marit har da også klare meninger om både trening og bevegelse på ulike alderstrinn, samt om utstyrshysteriet blant de unge.

– Det handler om å være allsidig og føle en glede med det man gjør. Jeg var med både på fotball og håndball i tillegg til langrenn, og håndball spilte jeg helt til jeg var 18 år, sier trønderen, som mener at det slett ikke er nødvendig at 12-åringer har en masse par ski til disposisjon for å lykkes på sikt.

– En 12-åring trenger ikke å ha mer enn ett skøytepar og ett klassisk par til konkurransebruk. Da blir de også flinke til å ta godt vare på skiparene de har. 16-åringer som satser trenger ikke mer enn to-tre par av hver stilart. Jeg hadde ikke flere par selv når jeg var i den aldersgruppen, sier skidronningen, som i disse dager også er svært så aktuell som deltaker i TV2-serien «Landskampen», der både tidligere og aktive skiutøvere fra Sverige og Norge møtes til dyst – deriblant langrennsstjerner som Martin Johnsrud Sundby og Frida Karlsson.

TV-aktuelle Bjørgen om Northug

Det mest spesielle med årets sesong er imidlertid at det er omstridte Petter Northug som er programleder sammen med en annen skilegende; Gunde Svan. Opptakene til serien ble vel å merke gjort før Northug ble tatt for råkjøring og besittelse av narkotika. I et TV2-intervju på «Senkveld» 11. september uttalte Bjørgen følgende om Northug:

– Jeg kjenner Petter som en rolig, sindig gutt fra Mosvika. Jeg håper han har lyst til å endre litt på livsstilen. Det er opp til han, påpekte Marit, som ellers roste Northug for arbeidet han gjorde under innspillingen.

– Han gjorde en fantastisk jobb, avslutter skidronningen fra Rognes.

Foto: Scanpix / Børre Erik Helgerud / Kjell Dahle / Børge Solem, Per-Jan Brekke, Godt Sagt AS