Næringssjefen Arne Martin Solli i Ørland har virkelig vært en vandrende fant før han fant ut hva og hvor han skulle være. Snakk om å slutte sirkelen; han vokste opp på Brekstad, tok videregående i Bjugn og så ble det skole i Seattle med amerikanske pannekaker, burgere, fotball og milkshakes store som oljetønner. Seattle, altså – oppkalt etter Chief Sealth fra Suquamish-stammen. Han levde der på 1700- og 1800-tallet. Arne Martin levde i USA i tjue år fra en gang på 80-tallet.

– Seattle, Arne Martin – hvordan rotet du deg bort dit?
– Hadde lyst på å oppleve verden litt, men først og fremst var det skole.

Ekspress over alt

Det ble både skole og universitet på den unge Arne Martin. Etter noen år hadde han fått seg en MBA – master of business administration.

– Etter hvert fikk jeg jobb i FedEx – et bra firma med rundt 300 000 ansatte.
– When it absolutely positively has to be there over night …
– Riktig! Et fantastisk slagord. Ekspresslevering over hele verden.

Arne Martin jobbet lenge i ekspressfirmaet. Han var ansatt i FedEx Trade Networks og hadde ansvar for driften av kontorene i Denver, Salt Lake City og San Francisco.

– Da kunne du like gjerne blitt der …?
– Ja, men nei. Vi dro på ferie hjemover så ofte som mulig, men det er ikke så lett for barna å bli kjent med besteforeldre og familie når det er en halv verden mellom oss.

Fosen - Seattle - Fosen

Så Arne Martin & Co. dro hjem. Først jobbet han i bedriften Fosen Næringshage. I april 2014 sa han ja takk til å bli næringssjef i Ørland kommune. Arne Martin er i en heldig situasjon her. Han legger både nesa og fingrene opp i alt fra bedriftsrådgivning for gründere, hjemmesiden til kommunen og salg av næringsarealer.

– En stor del av jobben er omdømmebygging. Ørland har jo vært en god del i mediene i det siste i forbindelse med utbygging av flystasjonen. Det er mange som henvender seg og vil ha info og meninger om dette og mye annet.

Det er positivt at det er stor interesse for næringsutvikling.

– Næringsutvikling er framtidig verdiskaping; det vi skal leve av i fremtiden!

Blir bra vekst

Når du har fanget oppmerksomheten til en næringssjef, vil du gjerne vite litt om hvilke planer han har for framtida. Blir det like mye satsing på blå vekst som vi kan se på Hitra og Frøya?

– Vel … Ørland er litt handikappet når det gjelder havbruk fordi begrensninger rundt flystasjonen betyr at man ikke kan ha faste installasjoner i sjø. Men det skal bli veldig bra, særlig nå som Bjugn blir en del av den nye kommunen. Det er gode muligheter for nye Ørland i blå sektor.

Store arbeidsgivere i kommunen? Da kommer vi ikke utenom staten. Når Ørland flystasjon står ferdig skal det gjøres klar over tusen lønningsposer hver måned. Dette er fast kjøpekraft som næringslivet kan stole på og blir et bra tilskudd i den nye kommunen.

– Vi har også mye annet fint næringsliv her. Kanskje ikke så rart, for ivrige oppstartere ser nærmest ingen grenser for virksomhetene sine, så det utvikler seg fint her. Dessuten må vi huske på at det aldri har vært stor konkurranse bedriftene imellom. Så det er spennende tider. Ørland og Bjugn har en bra befolkningsvekst.

”Sild, sild og mere sild …”

Vekst er det også i tønnemarinert sild. Grøntvedt Pelagic slår bra fra seg på dette området. Er du glad i sild på glass, er det store sjanser for at delikatessene kommer fra Grøntvedt i Uthaug havn, Norges nest største fiskerihavn. Og de er sikkert ikke ferdig med å vokse.

– Grøntvedt har over 100 ansatte, noe som er imponerende her. Så har vi Mascot Høie som er en av Nordens største tekstilfabrikker. Det som er så herlig med lokale bedrifter er at de investerer store deler av det de tjener i kommunen. Og eierne i både Mascot Høie og Grøntvedt Pelagic har investert i henholdsvis Ørland Kysthotell og Hovde Gård. Flotte steder som er blitt meget populære. Så her vokser det. I tillegg er lokalt eierskap viktig for lokale lag og organisasjoner: de er rause sponsorer.

Kommunikasjon er viktig for utvikling av et godt næringsliv. Veiene rustes opp i forbindelse med kampflybasen. Det danske flyselskapet DAT har fly som går direkte til Oslo Lufthavn et par ganger om dagen.

– Om vi skal innom Oslo på et møte, kan vi være hjemme igjen på kvelden, forteller Arne Martin med stor glede i stemmen.

Opp nesten hundre plasser

I tillegg er det bra trafikk med hurtigbåten mellom Fosen og Trondheim, Kristiansund og andre viktige knutepunkter langs kysten.

- Hovedpremisset for den nye kommunen er et voksende næringsliv. Noe som inspirerer ekstra nå er at på kommunebarometeret går Ørland kommune opp 94 plasser. Og det er en slags selvforsterkende faktor. Der det går bra, går det som regel også bedre; snøballen har begynt å rulle.

– Næringsarbeid betyr i praksis nok næringsareal, lav saksbehandlingstid, lave skatter og avgifter, samt et godt omdømme. 

Da er det også svært så heldig at politikerne valgte Ørland som navn på den nye kommunen. Med kampflybasen så mye i mediene, får navnet Ørland mye viktig oppmerksomhet. Gratis reklame!

– Hva med de unge, Arne Martin – har vi dem med oss?
– Absolutt. Med veksten blir det også flere arbeidsplasser og muligheter for de unge. Nå kommer flere handelskjeder i kjølvannet av nye etableringer.

U-u-ut mot havet …

Og nettopp handelskjeder har gode neser. De lukter penger lang vei. Og der det er unge mennesker, der er det også muligheter. Her bygges det i frisk fart. Et godt eksempel på det er leilighetene som har innflyttingsklare folk som kan glede seg til en herlig havutsikt.

– Om det skulle være noen næringer jeg ønsker meg, kan jeg kanskje ikke nevne noen helt spesielt. Men vi jobber jo hele tiden med å øke bredden i handelstilbudet vårt. Og det er ingen hemmelighet at vi gjerne vil være med på alt som skjer innen såkalt blå sektor. Her foregår det mye spennende. Dette er en næring som i følge prognoser vil seksdoble seg fram mot 2050. Og der vil vi være med!

Vær med der det skjer!

Arne Martin Solli er virkelig næringssjefene for de gode tidene. Han har også et lite budskap til Bjugn Sparebank og bankens kunder:

– Nå er det veldig stor optimisme her i området – det er spennende veksttider. Så her er det bare å henge med på utviklingen.
– Hva slags jobb har du?
– Verdens beste, ler Arne Martin.

Dermed forsvinner næringssjefen av sted til nye næringsoppgaver i kommunen med gullbuksene.

Ønsker du å lese flere av våre portretter?Da kan vi anbefale intervjuet med kommende rådmann i Ørland kommune: Emil Raaen!