Kjell Haltbrekken fra Brekstad pensjonerte seg i 1992. Det var for så vidt greit, men hva skulle han finne på da? Han var 58 år, sprek og full av ideer. Og akkurat dette med ideer har vært typisk for Kjell. Han har vært helikoptermaskinist i Luftforsvarets 330-skvadron det meste av arbeidslivet, så han har jo bokstavelig talt fått dagene til å spinne rundt.
Likevel er det ikke Kjells fartstid som helikoptermaskinist vi skal snakke mest om, selv om det er en viktig grunn til at vi er på besøk.
– Ja, dere vil vel snakke om Rotor, sier Kjell og ser veldig beskjeden ut. Han ønsker egentlig ikke å framsnakke seg sjøl. Men nå har han laget et herlig kosedyr av helikopterhelten han har laget en tegneserie om.
Og det er Kjell som har vært fødselshjelper til redningshelikopteret som både ser morsom ut og er svært så behagelig å ta på.
– Jeg har nok ikke vært alene om dette, sier Kjell beskjedent.
– Det er Grete her som har sydd ham sammen. Ja, i hvert fall prototypen.
Så kommer Rotor på bordet. En ordentlig skøyeraktig, fin figur.
Damen med nålene
Familievennen Grete sitter ved Kjells side, skjenker i kaffe og forteller litt om bakgrunnen sin.
– Jeg er tidligere lærer i søm, kan hun fortelle, – for det meste kjole og drakt. Og så har jeg drevet en del med privat bunadssøm.
– Du har tatt Rotor fra skisser og opp til 3D-figur?
– Ja … Det er Kjell som har skapt figuren – og med så flotte skisser får du jo en del gratis.
– Hehe, gliser Grete. – Først så den ut som en lastebil. Den andre utgaven lignet mer på en sel, men på det tredje forsøket satt det.
Den lille, bløte Rotor-fyren er produsert i et ganske høyt opplag i Kina. Men de måtte gå et par runder med produsenten før de var fornøyd.
Jazz i blodet
Kjell er altså en godt voksen mann, men frekt sprek, det er han. Og plutselig blir vi sittende og diskutere jazz. Han setter på en plate med Django Reinhardt. Ja, PLATE. LP heter det også. Gode gitartoner brer seg utover rommet.
Vi kunne snakket jazz hele ettermiddagen og kvelden. Og selvfølgelig har den ungdommelige pensjonistsprekingen også Spotify. Men vi skal egentlig prate om Kjell og Rotor.
Tegninga hjalp meg gjennom skolen
Kjell er en bra tegner. Interessen utviklet seg på skolen. Der var han den beste i klassen i tegning.
– Ja, det var derfor jeg kom meg gjennom skolen, sier han. – Tegning og forming var den store lidenskapen på skolen. Der kunne jeg hevde meg.
Og hevde seg har Kjell klart også senere i livet. Han er en snedig oppfinner, herr Haltbrekken. Navnet kommer fra et småbruk i Melhus. Bestefaren hans jobbet på gården og tok navnet etter arbeidsstedet. Han hadde vel et intetsigende –sennavn han ville ha byttet bort …
– Du er kjent som en dyktig oppfinner, Kjell?– Kjent og kjent. Joda, jeg har jo utviklet en del produkter.
Viktig redningssimulator
Redningssimulatoren ”Dunker” er utviklet av Kjell. Problemet med helikoptre er at de er så topptunge, at om noe skulle skje og de må gå ned i havet, så vil maskinen snu seg rundt.
– Da gjelder det å vite hva en skal gjøre. Jeg var ikke enig i det eksisterende systemet vi hadde brukt så lenge, så jeg tegnet et nytt system etter at jeg ble pensjonist.
Sikkerhetssystemet produseres i Tønsberg, så bruksanvisningene ble skrevet på norsk. Men Kjell behersker både engelsk og gresk, han. Ja; GRESK.
– Hvorfor akkurat gresk, Kjell?
– Da jeg gikk av fikk vi bedre tid til å reise, så jeg fant et sted i Hellas som jeg ble forelsket i: Pelopónnēsos, eller Πελοπόννησος, som det heter på gresk. Og nå er jeg helt grekerfantast. Har vanket der nede i over 30 år, så vi er blitt kjent med mange mennesker.
De skal også ha med noen karakterer til, som blant andre en havnesjef, en «sintsjark» og et par båter til.
Gresk er ikke gresk for Kjell
Så tar han plutselig fram et tegneserieblad. Det både ser ut som – og er – Lucky Luke. Men på gresk!
– Og dét leser du, Kjell?
– Ja da – holder huet i form, det.
Og det som altså har holdt topplokket i vigør i flere år nå, er denne Rotor-figuren. I disse dager har Animer AS i Oslo har satt i gang med en pilotproduksjon av en animasjonsfilm i 3D av Rotor.
– Rotor er nemlig et redningshelikopter, forklarer Kjell. Han drar ut på forskjellige oppdrag og redder folk ut fra forskjellige farlige situasjoner de er kommet i. De skal også ha med noen karakterer til, som blant andre en havnesjef, en «sintsjark» og et par båter til.
Manuset havarerte
I første omgang hadde Kjell tegnet en barnebok som het «Sjøkongen». Han sendte historiene inn til et forlag, men de refuserte den fryktløse helten.
– Ja, de syntes tegningene og historiene var bra.
– Men …?
– Men manuset var ikke bra nok. Så jeg la alt til side i en lang periode.
Det var jo veldig synd, for med Kjells bakgrunn med mange opplevelser fra Sea King-helikopteret og alle de redningsaksjonene han har vært med på, har han mange historier å dele med andre.

Ut av knotinga kom … Rotor!
En dag fikk Kjell lyst til å ta opp sin lille helt igjen. Han satt og knota og knota, og plutselig satt blyantstreken. Da endret han også navnet fra Sjøkongen til Rotor.
– Så tok vi og registrerte designrettighetene til Rotor hos Patentstyret.
– Mens Grete sydde, tok vi kontakt med Brødrene Flaarønning og de hjalp oss med å bestille de første prototypene på Rotor – og endelig den første store varesendinga på 1000 stykker.
Kosedyret Rotor selges i butikker her i Brekstad i tillegg til at skvadronens kaffebarer har tatt mange. Og så har Bjugn Sparebank kjøpt et stort antall til barnekreftavdelingen på St. Olavs Hospital i Trondheim.
Det er bare første kapittel som er skrevet om den populære karen som er ute og hjelper folk i nød.
Kommer til et sted nær deg!
La deg inspirere av gründeren Erlend Langstrand! Les mer om hvordan Erlend klarte å sette en lokal by på verdenskartet.