Friskusen Andreas Dahl og Fosen Aktiv har fått full klaff med sin luftige Via Ferrata-satsing i Åfjord.

38-åringen er nemlig mannen bak Fosen Via Ferrata – en ny og spektakulær «klatresti» – som ligger nærmest midt i Åfjord sentrum på fjellet Mælanakken, 345 meter over havet.

Via Ferrata er den italienske betegnelsen på en klatrerute med faste sikringsmidler som stålvaiere, bøyler, stiger og broer. Konseptet, som kommer fra Alpene, går også under det tyske navnet «Klettersteig» eller det engelske navnet «iron road». Og de siste årene har den populære aktiviteten «poppet opp» en rekke steder rundt omkring i Norge – nå også i Åfjord på Fosen, med god hjelp av ski- og sykkel-entusiasten Andreas Dahl.

Foto av Andreas Dahl sittende på krakk i fjellveggen

Ferrata-sjefen: Andreas Dahl trives når det både er luftig og fartsfylt. 38-åringen står i spissen for en spenstig satsing gjennom Fosen Aktiv, og ikke minst Fosen Via Ferrata, der han her sitter trygt plassert.

Får fart på Fosen Aktiv

38-åringen, som opprinnelig er fra Oslo, har vært med på å bygge opp Beitostølen som en attraktiv sommerdestinasjon med en rekke ulike aktiviteter. Andreas ble «headhuntet» av investorer ved Fosen Fjordhotell da Fosen Aktiv ble etablert i 2019. Målet er at Fosen Aktiv skal bli en hovedaktør innen turisme i regionen, i samarbeid med blant andre Trøndelag Reiseliv og Visit Trondheim.

– Jeg var ikke så veldig vanskelig å overtale, smiler Andreas, som flyttet til Åfjord høsten 2019 sammen med kona Zuzana og deres tre uker gamle sønn, som illustrerende nok fikk navnet «Storm».

Riktignok bor familien på Oppdal i deler av vinterhalvåret, slik at de også kan få dyrke deres felles lidenskap for skikjøring.

– Jeg pendler mellom Åfjord og Oppdal i denne perioden, så jeg får med meg begge steder også om vinteren, understreker Andreas.

Målet er at Fosen Aktiv skal bli en profesjonell leverandør av helårsaktiviteter på Fosen, og 5. juni i år kunne altså Andreas & Co stolt åpne det aller nyeste trekkplasteret, Fosen Via Ferrata.

Luftig tur

Turen starter og avsluttes midt i Åfjord sentrum, rett ved Fosen Fjordhotell. Klatrestien er 300 meter lang og er på cirka 150 høydemeter, mens turen totalt er på fire kilometer i kupert terreng. Estimert tidsbruk er på to og en halv til fire timer. I sommer var det åpent hele uka, men etter sommeren er det kun gruppeturer på ukedagene og ellers åpent for alle i helgene – til og med oktober måned.

– Selve klatrestien er luftig, men passer egentlig for alle aldersgrupper, så lenge man er komfortabel med høyder og i grei form. Og utsikten er jo bare fantastisk, både på toppen og underveis! Faktisk mener de fleste at det er turen opp til klatrestien som er den tyngste delen av turen, forteller Andreas, som tror at stadig flere har fått øynene opp for at det nå er mye å ta seg til på Fosen i sommerhalvåret.

– Voldsom interesse

– Det har i hvert fall vært kjempeinteresse for Fosen Via Ferrata, og aktiviteten har også blitt veldig godt mottatt i lokalsamfunnet. Vi har hatt over 1700 besøkende siden oppstart i juni. Det er både en god del lokale besøkende, veldig mange fra Trondheim og omegn, men også en del langveisfarende turister, opplyser Via Ferrata-sjefen, som legger til at han har hatt rundt 20 guider i sving, alle med lokal tilknytning.

Foto av to lokale guider som holder sikkerhetsutstyr

Lokale guider: Andreas Dahl har benyttet seg av over 20 lokale guider siden i juni. Her er han sammen med en av guidene, Lydia Gilde.

Kristoffer (15) vant over høydeskrekken

To tilreisende yngre turister, brødrene Fredrik (13) og Kristoffer Solem (15), kan skrive under på at besøket i ferraten på Fosen var verdt turen fra Drammen.

– Det var første gang vi prøvde noe slikt, og vi hadde masse sommerfugler i magen i forkant. Det var både skummelt og gøy på samme tid, sier de to.

– Men guiden var helt fantastisk og fikk oss alle til å fokusere på klatringen. Jeg overvant høydeskrekken min med denne turen, sier Kristoffer.

Foto av to gutter med klatreutstyr

Brødre på tur: Brødrene Fredrik (t.v.) og Kristoffer Solem fra Drammen forsøkte seg på Fosen Via Ferrata for første gang i sommer. – Jeg overvant høydeskrekken min på denne turen, sier Kristoffer.

Med i Sintef-prosjekt

Fosen Via Ferrata har også innledet et samarbeid med klatreparken «Høyt og Lavt» i Trondheim, og nå er det også enda flere nye planer på gang. Blant annet kan Fosen Aktiv nå tilby aktiviteten «Fosen Grand Tour», som er en elsykkel-runde på Fosen på opptil fem dager. Det er blant annet investert i 30 elsykler til dette formålet.

– I tillegg er vi nå en del av et stort, 22-millioner kroners Sintef-prosjekt, der vi skal være med på å utvikle neste generasjons Via Ferrata-løsninger i Norge. Her jobber vi med blant annet sikkerhet, bookingløsninger og digitalisering, opplyser Andreas Dahl.