Vi har møtt trenerlegenden Nils Arne Eggen hjemme hos ham på Fannrem. Vi besøkte ham få timer før Danmarks Åge Hareide skulle møte Australia. To journalister fra Dagbladet møtte oss i døra på vei ut. De hadde tatt turen fra Oslo for å intervjue den historiske treneren som fortsatt har et ordforråd tilgjengelig som alle journalister elsker.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

For som han svarer i dette lydintervjuet på vårt spørsmål om hvem som blir verdensmester:

– Hadde jeg visst det hadde jeg spilt i sandaler for Nasaret, sier han med et smil. Det er ikke alltid han smiler når journalister stiller «dumme» spørsmål.

VM er spesielt

Hvordan er hverdagen til den etter hvert 76 år gamle legenden nå med så mange VM-kamper daglig?

-VM er spesielt og i starten nå har jeg sett mye, forteller han og fortsetter. -Det som har slått meg er hvordan avstanden mellom liksom de forhåndsdefinerte topplagene, toppnasjonene og de nest beste er blitt mindre. Det er jevne kamper, sier han og han gleder seg over en ny utvikling. -Kampforløpene har blitt langt mer offensive. De står høyt og gjenvinner høyt. Det er noe som har kommet mer og mer, heldigvis, sier Nils Arne Eggen og ser tilbake på tiden det var bare to poeng for seier. -Det innledende rundene var et langt gjesp, fremholder han.

For stort fokus

Nils Arne Eggen mener journalister og de såkalte ekspertene legger alt for stort fokus på enkeltspillere framfor lagspillet.

– Det det handler om er jo å få godfotene i flest mulige situasjoner der de får brukt ferdighetene sine, det er det jeg ser etter og det er det som er lagspill, sier han.

Roser Rosenborg og Ranheim

Rosenborgs små problemer i første del av sesongen tar han ikke inn over seg. Han brukes fortsatt som samtalepartner for Rosenborg-trenerne og han roser trenerne Kåre Ingebrigtsen, Erik Hoften, styreleder Ivar Koteng og daglig leder Tove Moe Dyrhaug med flere.

Ranheims suksess kaller han overraskende. Trenerne Svein Maalen og Arnstein Røen roser han der de har fått fram det beste i spillerne de har.

Godfotteorien fra Moss

Vi spør hvor han fikk inspirasjonen til godfotteorien fra.

-Det er kanskje ikke noe godt visuelt bilde, men når ting skjer om igjen og om igjen så ser man av og til ikke skogen for bare trær, eller tre som vi sier i Orkdalen, smiler han. -I Moss kom vi fram til roller som var tilpasset den enkelte spiller, sier han om utgangspunktet for den berømte godfotteorien.

Han sier også mye om overføringsverdien til næringslivet.

– Det handler om akkurat det samme.

Lang merittliste

Som spiller har han vunnet tre seriegull og ett cupgull. Som trener er han den mestvinnende norske fotballtrener gjennom tidene med 15 seriemesterskap og seks cupmesterskap. Ett av seriemesterskapene som trener var for Moss, resten med Rosenborg, hvor han var trener i periodene 1971–1972, 1976–1982, 1988–1997, 1999–2002 og 2010. Seks sesonger ledet han Rosenborg til The Double.

Hans bragder i Champions League var dog større, med de historiske seirene mot storklubben som AC Milan, Real Madrid og regjerende tysk mester Borussa i 1999. Han var også norsk landslagstrener i flere år.

Ønsker du å lese flere av våre portretter?Da kan vi anbefale intervjuet med Emil Raaen