Du har fått deg studieplass, tatt med deg rene underbukser hjemmefra og er klar for første skritt ut i voksentilværelsen. Du har til og med napp på en brukbar hybel! Men det finnes et skår i gleden. Pengene fra Lånekassen har enda ikke kommet inn på konto

Låne av venner? Av mor og far? Leve på oppsparte midler? Eller ingen av delene? Du har ordnet alt – men IKKE pengene. Og Lånekassen ser ut til å ha dratt på ferie – med enveisbillett! Det er da du ringer Bjugn Sparebank, så får du snart utbetalt de viktige pengene til depositum, bøker og semesteravgift!

I dag bor rundt 6400 personer i boliger eid av Sit, samt at Sit driver flere andre velferdstiltak.

Lånekassen er fantastisk!

La oss si det med én gang: Statens lånekasse for utdanning er en fantastisk innretning. De har nettopp rundet 70 år. I alle disse årene har de vært med på å sikre samfunnet og arbeidslivets viktige kompetanse. Det er bare det at det kan ta litt lang tid fra du som student trenger penger … til du får de.

Vi har altså studenter. Og vi har utdanningsinstitusjoner, studentforeninger, Studensamskipnaden og Statens Lånekasse. Pluss Bjugn Sparebank.

 

Må ha litt hjelp

I dag er NTNU Norges største universitet og har campus i både Trondheim, Ålesund og Gjøvik. Dette blir det mange studenter av. Og studenter må ha bolig og noen som organiserer dagliglivet for seg.

Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skal tilby attraktive velferdstilbud, samt andre varer og tjenester som studentene trenger.

Fagansvarlig for utleie hos Sit heter Cathrine Kristiansen.

– Vi hjelper så mange vi har mulighet til med et sted å bo. Både enslige studenter og familier med barn. Søknadsfristen for å søke studentbolig var den 15. mai, så vi har allerede nå, før juni kommer, gitt et tilbud til  7-800 stykker.
– Under hovedtildelingen prioriterer vi de yngste søkerne, sier Cathrine.
– Ellers i året sorterer vi søkerlista etter dato for når søknaden ble innlevert komplett.

 

Vanskelig frist

15. mai er ganske tidlig. Men samskipnaden trenger å komme i gang med saksbehandlingen. Velger man å vente på bekreftelse på studiested fra Samordna Opptak før man begynner boligjakten er man kanskje heldig om det er hybler igjen selv på det private markedet.

Hvor ønsker studenter å bo? Jo, helst midt i byen og nært opptil studiestedet. De skiller seg ikke vesentlig fra studenter i andre land og kulturer. I tillegg er det kanskje mange som mener det er spennende å bo i kollektiv, da er det også flere til å dele på oppgavene.

– Ingen studenter blir bostedsløse. Enten får de et sted å bo gjennom Sit, eller så finner de et sted selv på finn.no eller hybel.no. Her i Trondheim er det mange studenter – og mange tilbydere. Et godt råd: Ta deg en tur hit til byen og se litt på forholdene. Så vet du hva du får av beliggenhet og avstand.

PENGER!

OK. Du har studieplass og livet leker. I hvert fall litt. Du trenger en boplass pluss penger til depositum. Selv etter godkjent skoleplass kan det ta lang tid før du ser noe til pengene fra Lånekassen. Men boligen må betales NÅ – eller nesten nå.

– Ja, det er her vi kommer inn i bildet, sier Inger Dueskar Solem som er ansvarlig for studentlån i Bjugn Sparebank.
– Men ofte blir det for lenge å vente. De unge skal etablere seg, kjøpe bøker og komme seg inn på hybel.

Snakker vi sykt høye renter og skurkegebyrer?
– HÅ – absolutt ikke! Vi kan matche Lånekassen. Samme flytende rente og kr 0 – NULL – i termingebyr.

Nå begynner vi å snakke. Alt du som student må gjøre er å ta kontakt med Bjugn Sparebank, og kunne sende de dokumentasjon på at du har fått plass på en skole eller universitet.

Sparebanken med det store hjertet

Bjugn Sparebank har holdt på med dette siden 2012. De som har fått studentlån i banken har virkelig trengt det. For det er jo ikke alle som har penger og mulighet til å forskuttere selv.

– Og så tar det evigheter? Før pengene til slutt skal lages og så bæres over fjellet med truger?
– Nei, nei … Pengene kommer nesten med én gang, de …
– Men husk: Er du under 18 år har du ikke lov til å skrive under selv, sier Inger. Og det er omtrent det siste du spør foreldrene dine om: «Kan dere skrive under her? Tusen takk.»

Da har du fått konto i Bjugn Sparebank, penger til depositum og andre nødvendigheter, studieplass, ganske sikkert et bosted og lavere puls.  

Altså: Samme renta som Statens Lånekasse, ingen etableringsgebyr – og ingen termingebyr. Det er Bjugn Sparebank, det.

Ønsker du forskudd på studielånet?Ta kontakt med Inger! Hun hjelper deg å søke, og svarer på alle spørsmål du måtte ha om tilbudet.

Rådgiver Inger Dueskar Solem. Foto.

Inger Dueskar Solem

Rådgiver privat