Det er full gass i motocross-miljøet på Ørlandet for tiden. Antall medlemmer i Ørland MC-Motocross har økt fra 60 til nærmere 160 bare i løpet av det siste året.

– Ja, det har vært en ekstrem økning i interessen for motocross og klubben vår nå under pandemien, sier leder for Ørland MC-Motocross, Pål Erik Schanche.

Ørland MC-Motocross er en del av Ørland MC Klubb, som ble stiftet i 1976. Crossavdelingen ble etablert i år 2000. Samme år satte Pål Eriks far, Tor Schanche, i gang arbeidet med å bygge en egen crossbane på Opphaug, mellom Brekstad og Bjugn. Her har de både klubbhus, garasje og verksted.

Person med solbriller og skjegg står ved siden av flere motorsykler i garasje og smiler til kamera. Foto.

Motocross-sjefen: Leder for for Ørland MC-Motocross, Pål Erik Schanche, kan melde om rekordinnmelding i klubben det siste året.

Helt ned i femårsalderen

Grusbanen, som er klassifisert som D-bane, ble åpnet i 2001. Den 750 meter lange banen ble opppgradert i 2007. I tillegg er det etablert en egen rekrutteringsbane.

Og det har vært bra med aktivitet i motocross-klubben på Ørlandet helt siden oppstarten for 21 år siden, men under korona-pandemien har det virkelig tatt av.

– Det har rett og slett vært en voldsom pågang det siste året. I fjor hadde vi 60 medlemmer i motocross-klubben, mens antallet nå er er på nærmere 160! Mellom 40 og 50 av disse er aktive medlemmer, forklarer 35-åringen, som selv er blant de aktive.

– Vi har blant annet utøvere som hevder seg svært bra i Midt-Norsk Mesterskap, forklarer Schanche.

«Koronavennlig» idrett

Tidligere var det både mye touring og MC-kjøring, men nå går det mest i motocross. De yngste som er med er helt nede i femårsalderen, men klubben har også motocross-kjørere som er godt oppe i femtiårene.

– Den største andelen er nok mellom 10 og 14 år. Tidligere hadde vi også med en del jenter, men de har det dessverre blitt færre av, sier Pål Erik.

Klubben har tre utleiesykler, men det er stadig flere som kjøper seg egne sykler. Motocross-lederen tror at en av årsakene til økt aktivitet og mer innkjøp av egne sykler, er at mange har fått både mer tid og mer penger til overs under pandemien.

– I tillegg er jo motocross en veldig «koronavennlig» aktivitet der det ikke er så vanskelig å holde avstand eller forholde seg til gjeldende smittevernregler ellers, opplyser han.

– Bra for ungdomsmiljøet

MC-klubbens formål er å drive «holdningsskapende arbeid for å fremme sunn motorsportinteresse blant barn og unge». Pål Erik Schanche er overbevist om at den økte aktiviteten og interessen for motocross er veldig bra for hele ungdomsmiljøet på Ørlandet.

– Motocross er en idrett for alle, og mange ungdommer trenger et alternativ til lagidrett. Så i stedet for å drive dank eller finne på andre sprell, får de være en del av et veldig godt miljø med et sterkt samhold. Samtidig holder de seg aktive og lærer å mekke og reparere sykler, forklarer motocross-sjefen, som for øvrig har ny og større crossbane øverst på ønskelista til jul.

Les også …