Det er ikke alltid like lett å skulle være fornuftig, og tro oss, vi forstår at det ikke er sparing og BSU som er top-of-mind nå som du er ung og de første lønningene ruller inn.

Det er ingen hemmelighet at det er mye å bruke penger på! Viktige ting som du må prioritere, men også ting som i det store bildet ikke virker så viktig, men som føltes veldig nødvendig der og da. Som den jenteturen til København, eller den fotballturen med gutta. Ikke viktig – men nødvendig. En hundrelapp der blir fort til en tusenlapp der, og ja, du kjenner løpet.

Men dersom du årlig fyller opp BSU-kontoen din med 25.000 kr, får du 5.000 kr i skattefradrag året etter. Dette er 5.000 kr du kan bruke på alle de uviktige, men likevel viktige tingene. Eller du kan sette de inn på BSU. Du bestemmer!

LITT RASK UTREGNING:

For å få maks skattefradrag må du spare 25.000,- årlig. Og siden du totalt kan spare 300.000kr på BSU-kontoen må du spare i minst 12 år. Helt ideelt bør du altså begynne sparingen i BSU-konto før du fyller 22 år.

Med en rente på eksempelvis 3,50 prosent vil du da etter fylte 33 år ha fått omtrent 47.480kr i skattefradrag totalt!

Men husk at det er bedre å begynne sparingen også etter fylte 22 år, enn å ikke begynne i det hele tatt. Begynner du å spare fra du er 25 år, med samme rente, vil du totalt kunne spare rundt 200.000 kr, og etter fylte 33 år ha fått ca. 35.000kr. Det blir en bra tur med vennegjengen for denne summen også.

25.000 er mye penger, og det kan noen ganger virke som en uendelighet å komme dit. Med våre enkle hverdagstips for sparing kan du klare det uten å streve.

SMÅSLANTKONTO ala BSU

Før hadde vi den gode gamle sparegrisen som fikk småmynter fra lomma til frokost, middag og kvelds. Med dagens kontantløse samfunn har slik sparing blitt mer og mer borte. Men om du har en egen «småslantkonto ala BSU» kan du gjeninnføre dette! I vår mobilbank kan du enkelt overføre mellom egne konti. For eksempel, etter du har gjort et kjøp på butikken står det kanskje 2332 kr på konto. Da runder du ned og overfører 32 kr til småslantkontoen. Ei krone her og ei krone der!

“BSU-KOPPEN”

En latte her og en cappuccino der. På café koster en gjennomsnittlig cappuccino 45 kr. Dersom du tar med deg en rykende fersk kaffe hjemmefra, koster samme mengde kaffe ca. 15 kr. Med kaffe 6 dager i uken på café vs. kaffe på termokopp kan du spare opptil 9.000,- i året! Tar du i tillegg med matpakke til lunsj har du allerede fylt opp kontoen.

NETFLIX, VIAPLAY, TRENINGSSENTER OG…

Hvor mye ser du egentlig på alle de strømmetjeneste du abonnerer på, samtidig som du leser de bladene du får i posten en gang i måneden, hører på musikk og lydbok, og er på treningssenter X antall ganger i uka? Med utgangspunkt i det ambisjonsnivået du hadde da du meldte deg inn…

Gjør deg selv en tjeneste. Gjennomgå de abonnementer du har, og kvitt deg med de du minst bruker. Har du uansett kunne leve med denne kostnaden kan du bevare trekket, men sett summen inn på BSU-kontoen med et fasttrekk.

Husk at for å få skattefradraget må du ha skattbar inntekt.

Opprett en BSU-konto i nettbanken, eller kontakt Inger. Hun svarer på alle dine spørsmål og hjelper deg med å opprette konto.

Rådgiver Inger Dueskar Solem. Foto.

Inger Dueskar Solem

Rådgiver privat