Det virker som om du må ha en avansert bakgrunn om du skal være ungdomsleder for ungdomsklubben i Bjugn. Du bør ha utdanning som barne- og ungdomsarbeider, samt vært lærling i barnehage og skole.  Det har i hvert fall Jannicke Olden.

Vi møter Jannicke fra ungdomsklubben og Jorunn Eide fra Bjugn Frivilligsentral. For de få som ikke vet hva denne sentralen steller med, så er det en møteplass hvor alle folk i nærmiljøet kan få hjelp eller bidra med hjelp.

Dette har du peiling på, Jannicke? Du er leder for ungdomsklubben …?
– Ja, har vel det. Det er morsomt å treffe ungdommene utenom skoletid. Det er annerledes enn da jeg møtte de på skolen som barne- og ungdomsarbeider. Da var det full konsentrasjon på skole. Her er det aldri noe snakk om prestasjon og hvor «høy» status du har fra før av. I ungdomsklubben kommer du tettere innpå ungdommene.

Klubben som ble lagt ned – og sto opp igjen

Det er ingen selvfølge at vi kan spasere inn på ungdomsklubben i Bjugn og prate om klubb, ungdom, biljard, film, kioskdrift og musikk. I 2013 ble nemlig klubben lagt ned. Og det ble et så stort hull i ungdomsmiljøet at du måtte passe deg for ikke å ramle nedi.

I fjor ble det besluttet at det skulle pustes liv i ungdomsklubben igjen. Stillingen som ungdomsleder ble lyst ut to ganger. Jeg søkte ikke første gangen den ble lyst ut.
Å? Hva skjedde da?
– Da jeg var på ferie kom stillingen ut for andre gang. Da tenkte jeg at hvorfor ikke søke? Det hørtes spennende ut, og jeg angrer ikke på at jeg søkte. Da fikk JEG den. Gjett om jeg ble glad. Det er helt fantastisk å få møte ungdommene på ungdomsklubben!

"Siden det ikke er så altfor mange jobber å velge mellom i kommunen, satt Jannicke plutselig med vinnerloddet."

Mye å gjøre – og mange ble med

Den 15. august i fjor ble Jannicke ansatt. Da ble det rydding i gamle kroker i nye lokaler. For; merkelig nok – slike lokaler rydder ikke seg sjøl. Ikke engang i Bjugn.

Så ble det å få på plass et styre. Og det er ikke alltid like enkelt å få med seg folk, men det gikk. Tro meg på at det var mye å gjøre!

Jannicke & Co overtok de lokalene den forrige ungdomsklubben hadde romstert i. Den 7. oktober 2017 ble satt som åpningsdag, men det viste seg å være altfor optimistisk.

Vi fikk med elever fra Botngård skole inn i styret til ungdomsklubben på dugnad. De kom også med synspunkter på hvordan de ønsket at vi skulle drive klubben.

Ungdom med ansvar

Det ble bare med ti dagers utsettelse og det nye møtestedet for ungdom med planer, livsmot og sosiale ferdigheter ble høytidelig åpnet med snorklipp, boblevann og sjokoladekake den 17. oktober 2017.

Når nå Bjugn og Ørland kommune slår seg sammen er det greit at ungdommene treffes på et ungdommelig sted – og ikke bare skolen. Og det skal ikke stå på kiosken i klubben. Den serverer blant annet nudler, godteri og toast. Og det er ungdommene som har ansvaret for kiosken.

Finnes det noe overordnet mål for klubben, Jannicke?
– Vi mener jo at ungdom blir flinkere til å bry seg om hverandre i et slikt miljø. De blir også mer selvstendige. De blir også tydelig mer sosiale med en klubb å treffes i.

Samfunnsnytte

Ungdomsklubben er altså med på å skape ”gangs menneske” som man sa før i tida. Altså; nyttige mennesker for samfunnet.

Ja, det er ikke alle som er interessert i håndball, fotball, skøyter og annen sport. Da er dette en bra arena.

Nå er ikke ungdomsklubben en slags frimurerlosje hvor alt er hemmelig, mystifisert og litt skummelt. Og ikke er det noe ”what happens in Vegas, stays in Vegas” her.

Ja til nattklubb … eh … klubbnatt!

Nei, dette er et helt åpent miljø, ler Jannicke.
Men jeg hører at dere har nattklubb her?
Ikke nattklubb – klubbnatt! Det er stor forskjell på det.

Og dermed drar Jannicke oss inn i de hemmelige gemakker. Klubbnatt åpner kl 20.00 og holder det gående …

… til åtte neste kveld?
Nei, til åtte på morgenen! Herregud, hvordan tror du det hadde blitt?

Tja … si det. Da vi hadde klubbnatt var helsesøster her. Og vi kan jo gjette hva slags tema ”helsesista” har på programmet midt på kvelden. Midnatt var langbordet dekket og tacoen sto og trippet på kjøkkenet.

Klokka to arrangerte vi stollek, limbo og disco med fullt av lys og musikk. Ved tretida dro vi i gang med neonparty med selvlysende maling. Etterpå ble det mørkegjemsel.

Også ungdommer sover

Og klokka sju på morgenen lå det trøtte ungdommer over alt. Søvn har også en magisk virkning på unge mennesker. Og klokka åtte var det brutal oppvåkning med ”HA DOKK HJÆM!”

Ungdomsklubben har et fint samarbeid med nøkkelgrupper i Bjugn og omegn. Blant annet med natteravner, frivilligsentralen, Botngård skole, Fosen videregående skole, helsestasjonen, kulturskolen og politiet.

Politiet har vært her. De spiller bordtennis, biljard og Guitar Hero med medlemmene. Og danser med dem, avslutter Jannicke fornøyd.

Det siste tyder vel på at vi er i en rolig del av verden.

Telefonen ringer: «Politiet?. Dessverre, de er ikke inne. De er ute og danser på ungdomsklubben.

Veien fra ungdomsklubb til å måtte ta et yrkesvalg er kort! Les om Vegars uvanlige valg her.