Det er storefri på Fosen videregående skole. Tre alt annet enn skoletrøtte ungdommer sitter klar for en prat om skole, livet, penger og framtid.

– Velkommen!
–  Takk.
–  Takk.
–  Takk.

De tre takkene tilhører Tyri Eidsaune, Espen Fremstad og John Marius Strømsnes. De går på allmennfag studieforberedende. Det vil si at de forbereder seg på en studenttilværelse med mye lesing og forhåpentligvis en spennende jobb som kaller i det fjerne.

Realfag ruler

– Dere heller mer til realfagene, John Marius …?
– Ja, vi har fått mye grunnkunnskaper innen kjemi, fysikk, matematikk …
– … i tillegg til fellesfag som historie, religion og etikk, skyter Tyri inn.

De påstår at de trives på skolen, er i en kjempeherlig klasse og føler seg godt beskyttet.

– Her i Bjugn lever vi et trygt og godt liv, før vi en dag skal stå på egne ben og tjene våre egne penger. Det er ikke så mange valg her i distriktet.

Nei. Enten må du studere eller satse på yrkesfag. Eller ikke gjøre noe (les; satse på å få en jobb uten å ha utdannelse).

– Hva satser du på, John Marius? 
– Det ser ut som jeg har et talent for kjemi. Og data. Jeg har kikket litt på universitetet i Ås, det som tidligere var landbrukshøgskole. Det er et litt mindre universitet og har mange spennende fag.

Kunstig virkelighet er ekte nok

Kunstig virkelighet er ekte nok

Espen satser på data. Han liker særlig matte, men også generelle realfag. Dessuten har han sneket med seg et år på skole i England.

Jeg kan tenke meg en retning innen militæret. Da er du garantert å få jobb. Cyberingeniør er både drømmen og planen.
– Og hva i huleste er det?
– Hehe. Du kan bli cyberingeniør ved å gå på Forsvarets Ingeniørhøgskole ved Lillehammer. På 3 1/2 år tar du en bachelorgrad hvor du blant annet kan spesialisere deg innen informasjonssikkerhet eller telematikk. Forsvaret bruker mange avanserte datasystemer – og da trenger de avanserte ingeniører som kan drifte dem. Når du får jobb i Forsvaret skal du være operativ, samt kunne være ute i felten.

Vi har faktisk lest rykter om at når du først har kommet inn på cyberstudiet, da slutter du ikke. Så dette må være en attraktiv utdannelse. Og Espen nikker ivrig. Han er sikkert enig i det gamle ordtaket:

”Winners don’t quit. Quitters don’t win.”

Flere seksere enn full pott i Yatzy

Skal du kaste deg ut i samme hemmelighetsstemplede utdannelse, Tyri?
– Nåja, så hemmelig er det nok ikke. Jeg har tenkt å studere nanoteknologi.
– Jøss, hvor ender du opp da?
Vel, du tar først fem år på NTNU i Trondheim og så håper jeg å bli ansatt i en bedrift med utvikling av forskjellige materialer.

Tyri legger ut om nye metallegeringer og klesfibre. Og annet jeg ikke aner hva er. Og sikkert ikke forstår. Men på målsnora står det sivilingeniør i materialteknologi. Hun mener hun da kan jobbe litt over alt på sentrale steder i landet.

Holder det med å få halvbra karakterer og satse på kjent stoff til eksamen, Tyri?
– Nei. Du må ha seks i snitt.

Ingen curlingforeldre

Det er mange smarte ungdommer i denne bygda. John Marius er intet unntak. Han går for data. Noe han har drevet med veeeeldig lenge.

Ja, jeg har en voldsom interesse for det. Jeg skal søke meg inn på steder som har litt avanserte studier. Jeg kan ikke tenke meg å jobbe med noe annet i framtida.  

Og hva med foreldrene? Sitter de på tjukke lommebøker med utsikt helt til Trondheim? Løper de foran dem med koster så de får minst mulig motstand i livet…? 

– Nei, nei, kommer det i kor.

Her blir det tydeligvis studielån, stipend, og hard jakt på deltidsjobb og de ekstra kronene. Men ikke for Espen.

– Nei, vi får jo betalt for å være i militæret. Det er fordelen ved å bestemme seg for en slik utdannelse så tidlig.

Blir sprek av å bo her

Det morsomme her er at Espen er den eneste av de tre som ikke har en forelder med militær bakgrunn. Faren til John Magnus har gått krigsskole og Tyri har en far som er teknisk utdannet i Forsvaret. Mødrene har også solid utdannelse, så her er det tre ungdommer med egen heiagjeng hjemme.

– Til slutt, dere. Hva er det fineste med å bo her?
– Du blir sprek av det. Vi går mye, sykler og tar buss.

Jeg skjønner meg ikke helt på dagens ungdom. De gidder ikke å klage og sutre engang. Ambisjoner har de også. Jeg vet ikke helt hvor dette skal ende …

Skal du snart flytte hjemmefra? Her gir vi deg 3 gode tips på veien!